Domowe wino z winogron - przepis

Domowe wino z winogron - przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Domowe wino można zrobić z każdego rodzaju owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Winogrona to najpopularniejsze owoce do wyrobu wina. Z powodu warunków pogodowych nie otrzymamy jednak tak dobrego alkoholu jak Włosi, dlatego wśród składników przepisu znajduje się matka drożdżowa, która poprawi smak domowego wina z winogron.

Składniki

  • 10 kg winogron

  • matka drożdżowa

  • pożywka dla drożdży

  • 3 kg cukru (im większa ilość cukru, tym mocniejszy alkohol)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kilka dni wcześniej zrób lub kup matkę drożdżową. Wyciśnij z jabłek szklankę soku, dodaj łyżkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.

  • Gotuj przez 15 minut.

  • Ostudź sok, dodaj drożdże winne (słodkie, najlepiej Tokaj lub Madera), zatkaj korkiem z waty i odstaw w ciepłe miejsce na dobę.

  • Po tym czasie przegotuj i ostudź 2 szklanki soku, wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą pożywki i dodaj do odstawionego płynu.

  • Odstaw w ciemne miejsce. Matka drożdżowa powinna być gotowa po 4 - 5 dniach

  • W sokowniku wyciśnij sok z winogron.

  • Połowę cukru rozpuść w niewielkiej ilości soku. Wlej całość do butli (najlepiej 15 litrowej), dodaj matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. 

  • Po upływie dwóch dni rozpuść resztę cukru w moszczu i dodaj do butli.

  • Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.

  • Ściągnij wino znad osadu i odstaw do sklarowania.

  • Aby zapobiec wtórnej fermentacji, dodaj do wina trochę spirytusu lub pasteryzuj je.

tip dnia

Do zrobienia wina nadają się jedynie dojrzałe, zdrowe winogrona. Jeśli mamy do dyspozycji niepryskane owoce z działki, możemy je wyczyścić bez użycia wody. Dzięki temu nie zniszczymy naturalnych szczepów drożdżowych. Wino możemy stworzyć zarówno z odmian o mniejszych, jak i większych owocach. Unikajmy winogron kwaskowatych. Do przetwórstwa lepiej nadają się słodsze.

Ocena: 5