Prosty przepis na morele w syropie - lepsze niż z puszki

2021-08-01
 Prosty przepis na morele w syropie - lepsze niż z puszki
Autor: Shutterstock Domowe morele w syropie przydadzą się zimą do ciast i deserów
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Rozkoszne morele to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Warto zachować na zimę ich smak i właściwości, robiąc przetwory z moreli. Podajemy łatwy przepis na morele w syropie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wypestkowanych moreli
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę.
  • Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować.
  • Ułożyć luźno morele w suchych, wyparzonych słoikach.
  • Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny.
  • Wrzącym syropem zalać owoce. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?

Poznaj inne przepisy na przetwory z moreli i ciesz się ich smakiem cały rok!

Morele w zalewie rumowej 

Morele w zalewie rumowej 

Przecier morelowy