Co zrobić z moreli? Przepis na morele w syropie

Co zrobić z moreli? Przepis na morele w syropie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele w syropie - łatwy sposób na zamknięcie letnich smaków w słoiku

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozkoszne morele to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Warto zachować na zimę ich smak i właściwości, robiąc przetwory z moreli. Podajemy łatwy przepis na morele w syropie.

Składniki

  • 1 kg wypestkowanych moreli
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe, ale jeszcze twardawe morele zalać wrzątkiem i pozostawić w nim mniej więcej przez minutę.

  • Przełożyć sparzone owoce do zimnej wody, a następnie obrać ze skórki i wypestkować.

  • Ułożyć luźno morele w suchych, wyparzonych słoikach.

  • Z wody i cukru ugotować syrop, na koniec dodać do niego sok z cytryny.

  • Wrzącym syropem zalać owoce. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut.

Przepisy z tej kategorii