Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY

Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Brzoskwinie mają doskonały smak, dlatego gdy panuje na nie urodzaj - warto zrobić z nich przetwory na zimę.

Brzoskwinie w syropie, dżem, kompot, konfitura, nalewka brzoskwiniowa... to tylko część propozycji na przygotowanie przetworów z tego wyjątkowego owocu. Sprawdź jak przygotować brzoskwinie na przetwory.

Brzoskwinie: źródło witamin i minerałów

Brzoskwinie obok moreli i nektarynek posiadają najwięcej witamin i minerałów spośród wszystkich sezonowych owoców. Warto zatem jeść je całym rokiem, latem na surowo, a zimą w postaci przetworów lub suszone.

Owoce te są bogate w witaminy: A, C, PP oraz te z grupy B. Nieocenione są również zawarte w nich minerały: wapń, żelazo, fosfor, bor, potas, kwas foliowy, niacyna i magnez. Dzięki takiemu bogactwu naturalnych mikroelementów działają leczniczo na wiele chorób. Powinni je jeść anemicy i osoby z problemami trawiennymi oraz cierpiące na niestrawność. Jedzenie dużych ilości brzoskwiń zaleca się również wegetarianom, którzy muszą szczególnie dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów do swojego organizmu.

Przetwory z brzoskwiń: wybieraj tylko najlepsze owoce

Kupując brzoskwinie na przetwory upewnij się, że dojrzewały w pełnym słońcu i nie są skażone chemikaliami. Najlepiej zaopatrzyć się w nie na targu, albo w sklepie ekologiczną żywnością. Brzoskiwnie na przetwory nie mogą być niedojrzałe, ale też przejrzałe i miękkie. Zbyt dojrzałe owoce będzie ciężko obrać.

Brzoskwinie: obieranie ze skórki

Brzoskwinie posiadają grubą skórkę, którą nie jest łatwo zdjąć. Co prawda jest ona bardzo zdrowa i posiada wiele witamin, ale przetworom nada nieprzyjemny gorzkawy smak. Aby się jej pozbyć w łatwy sposób, wystarczy włożyć owoce do miski, zalać je wrzątkiem i pozostawić na dwie minuty. Dzięki temu po wyjęciu skórka owocu odejdzie po delikatnym podwadzeniu jej nożykiem.

Jak wypestkować brzoskwinie

Aby wypestkować brzoskwinie należy przekroić owoc na pół, obracając go wokół własnej osi w taki sposób, aby pod ostrzem czuć twardą pestkę. Następnie wystarczy zdjąć jedną z połówek, a z drugiej wydrążyć nasienie za pomocą łyżki.

Co zrobić aby przetwory z brzoskwiń nie ściemniały?

Aby owoce nie ściemniały podczas robienia przetworów, wystarczy skropić je sokiem z cytryny. Dzięki temu, tak jak większość owoców zabezpieczona w ten sposób, zachowają swoją piękną, żółtą barwę.

Przetwory z brzoskwiń

Istnieje wiele sposobów na zrobienie przetworów z brzoskwiń. Poniżej podajemy linki do najciekawszych propozycji.

Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Brzoskwinie-morele-nektarynki-owoce-pelne-witamin_33949.html
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Brzoskwinie-morele-nektarynki-owoce-pelne-witamin_33949.html
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Brzoskwinie-morele-nektarynki-owoce-pelne-witamin_33949.html