Co można zrobić ze śliwek? PRZETWORY ZE ŚLIWEK

Co można zrobić ze śliwek? PRZETWORY ZE ŚLIWEK

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki świetnie nadają na powidła. Owoce powinny być dojrzałe, świeże, bez zgnilizny.

Koniec lata to idealna pora na robienie przetworów z owoców. Dżemy, powidła, konfitury będą wyśmienitym dodatkiem do naleśników i innych domowych deserów. Na przetwory idealnie nadają się śliwki.

Domowe przetwory to smak dzieciństwa. Nasze babcie i mamy robiły zapasy na zimę z owoców i warzyw. Nic tak nie cieszy jak otwarcie pysznego dżemu czy konfitury w środku zimy. Obecnie wraca moda na robienie domowych przetworów. Dżemy czy konfitury własnej roboty są zdrowe i smaczne. Koniec lata to idealny czas na robienie powideł ze śliwek.

Przetwory ze śliwek: jakich śliwek użyć?

Najpopularniejsze śliwki na powidła to śliwka węgierka, mirabelka, śliwa renkloda. Owoce powinny być dojrzałe, świeże, bez zgnilizny. Najlepiej kupić je w sprawdzonym miejscu, np. na bazarze czy targu. Najlepiej przerabiać je od razu, bo to gwarantuje dobrą jakość przetworów. Powidła ze śliwek smażone na wolniutkim ogniu będą pyszne i pachnące. Robi się je bardzo prosto, wymagają tylko dużo czasu. Powidła ze śliwek można robić bez dodatku cukru.

Przetwory ze śliwek - jakie śliwki do marynaty, jakie na powidła

Jak zrobić powidła ze śliwek bez cukru?

Śliwki umyj, osusz oraz usuń pestki. Przełóż owoce do dużego garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny od czasu do czasu mieszając - pilnuj, by się nie przypaliły. Przez dwa kolejne dni powtarzaj czynność smażenia powideł. Gdy osiągną już oczekiwany smak i konsystencję, gorące przełóż do wyparzonych słoików. Następnie pasteryzuj słoiki około 15 minut w 100 st. C. Pamiętaj, że wszystkie przetwory na zimę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Dzięki temu powidła, dżemy, konfitury czy pikle nie stracą koloru, witamin i się nie popsują.

Przepisy na przetwory ze śliwek

Ketchup śliwkowy ze śliwek węgierek [przepis]

Jak zrobić wino ze śliwek? Przepis

Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek: dobry przepis

Chutney śliwkowy - idealny do mięs [przepis]

Dżem śliwkowy z cukrem żelującym

Powidła śliwkowe z piekarnika - sprawdzony przepis

Ocena: 2,9