Chutney morelowy z whisky

Chutney morelowy z whisky

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele doskonale smakują również w wytrawnych przetworach, takich jak pikantny chutney.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Morelowy chutney z whisky to pyszny, wytrawny sos owocowy. Doskonale pasuje do pieczonej kaczki i gęsi, ale także do pieczonych warzyw, na przykład do batatów. Jego słodko-kwaśny smak podkreślają orientalne przyprawy.

Składniki

  • 600 gramów bardzo dojrzałych moreli

  • 1-2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 100 gramów cukru

  • świeży imbir - kawałek wielkości męskiego kciuka

  • ćwierć łyżeczki mielonej chilli

  • ćwierć łyżeczki zmielonych goździków

  • ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1 cytryna

  • 100 ml białego octu winnego

  • 50 ml whisky

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele umyć, pokroić drobno i włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać cukier. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gotować na średnim ogniu około 5 minut.

  • Dorzucić obrany i posiekany imbir oraz przyprawy. Wlać ocet i whisky. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia.

  • Zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, aż do miękkości.

  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików. Ustawić je dnem do góry i pasteryzować „pod kocykiem”.