Borówki z jabłkami: pyszny dodatek do mięsa

Borówki z jabłkami: pyszny dodatek do mięsa

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Borówki brusznice gotuje się w lekkim syropie cukrowym (bez tego trudno byłoby je zjeść). Można do nich dodać jabłka lub gruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Borówki brusznice, często mylone z żurawinami, stanowią doskonały surowiec do wyrobu dżemów, idealnych jako dodatek do wytrawnych potraw. Pieczone mięso podawane na gorąco lub zimno zyskuje po przełamaniu jego smaku za pomocą borówek. Borówki idealnie komponują się również z serami.

Składniki

  • 1 kg borówek

  • 50 dag jabłek

  • 50 dag cukru

  • 300 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i przebrane borówki odcedzić.

  • Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie każdą z nich na pół w poprzek.

  • Ugotować syrop z cukru i wody. 

  • Jabłka gotować z syropem, a kiedy staną się szkliste, wsypać borówki i ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut.

  • Gorący dżem  przełożyć do wyparzonych słoików.

  • Gdy jabłka są słodkie, można zmniejszyć ilość cukru.

tip dnia

Podobnie, jak borówki można przygotowywać przetwory z żurawiny.

Ocena: 0