Borówka czerwona: borówki do mięsa, czyli przetwory z brusznicy

Borówka czerwona: borówki do mięsa, czyli przetwory z brusznicy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przetwory z borówek to klasyczny dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przetwory z borówek czerwonych są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Borówki do mięsa pozwalają w pełni docenić walory smakowe brusznicy. Sprawdź nasz łatwy przepis!

Składniki

  • 1 kg borówek

  • ½ kg gruszek lub jabłek

  • ½ kg cukru

  • 300 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i przebrane borówki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy.

  • Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego dodajemy pokrojone w duże kawałki gruszki (lub jabłka). Gruszki (jabłka) należy przed pokrojeniem umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.

  • Owoce gotujemy w syropie do momentu, aż zrobią się szkliste. Następnie dodajemy borówki i całość ogrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.

  • Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków.

tip dnia

Borówka czerwona, inaczej borówka brusznica, jest surowcem cenionym zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Czerwone jagody regulują czynności trawienne, liście zaś działają moczopędnie, przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i ściągająco. Z dojrzałych owoców borówki można robić przetwory: dżemy, galaretki, konfitury czy soki. Nadają się jako dodatek do mięs, zwłaszcza do dziczyzny i drobiu oraz do pikantnych sosów.

Ocena: 2