Aronia: domowe przetwory. Przepis na dżem z aronii

Aronia: domowe przetwory

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem z aronii to jedna z najpyszniejszych wersji przetworów z tych owoców

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aronia ma szereg prozdrowotnych właściwości - pomaga obniżyć ciśnienie i pozbyć się złogów cholesterolowych. Wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga przy problemach z krążeniem. Jest silnym przeciwutleniaczem. Warto więc robić z niej przetwory.

Składniki

  • 1 kg owoców aronii
  • 750 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, dobrze osączyć na sicie. Połowę zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny.

  • Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut.

  • Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia.

  • Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zamykać.

  • Pasteryzować pod kocykiem. Jeśli chcemy używać dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 500 g.

Przepisy z tej kategorii