Aromatyczne marynowane węgierki - przepis na marynatę bez octu

Aromatyczne marynowane węgierki - przepis na marynatę bez octu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śliwki węgierki marynowane w aromatycznym kwaśnym syropie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwki w aromatycznej marynacie idealnie pasują do domowego pasztetu, pieczonego mięsa, pleśniowych serów i  wędlin. Proste do przygotowania, doskonałe w smaku  śliwki marynowane z aromatycznymi przyprawami

Składniki

  • 1 kg śliwek

  • 1/2 l wody

  • 1/2 kg cukru

  • 1/2 laski cynamonu

  • 3-4 goździki

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 listki laurowe

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

  • 1 cytryna

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć, odsączyć, nakłuć widelcem. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki

  • Ugotować gęsty syrop z wody, cukru, soli, przypraw korzennych i skórki z cytryny. Gotować ok. 10 minut, dodać sok z połowy  cytryny, zagotować. Wyjąć skórkę z cytryny.

  • Śliwki ułożyć w wymytych  i wyparzonych słoikach, zalać wrzącą marynatą, szczelnie zamknąć.

  • Pasteryzować 15-20 minut.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5