Agrest marynowany z przyprawami korzennymi

2021-03-29
Agrest marynowany z przyprawami korzennymi
Autor: Shutterstock Agrest marynowany z przyprawami korzennymi
łatwy
50 min
4

Agrest marynowany z przyprawami korzennymi smakuje znakomicie jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs. Dodane do zalewy starannie dobrane przyprawy - cynamon, goździki i pieprz znakomicie podkreślają i wydobywają smak i aromat agrestu.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu
  • 1 litr wody
  • 400 g cukru
  • 0,5 szklanki octu 6%
  • kilka goździków
  • kilka ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Agrest oczyścić i opłukać.
  • W wodzie rozpuścić 0,5 szklanki cukru i kwasek cytrynowy, zagotować i maksymalnie zmniejszyć ogień.
  • Do wody niewielkimi porcjami wkładać agrest, każdą porcję na 2 minuty.
  • Po wyjęciu owoce natychmiast przelać zimną wodą i ułożyć ciasno w słoikach.
  • Połowę gorącej wody z blanszowania agrestu przecedzić przez gazę i zmieszać z octem, przyprawami i resztą cukru. Zagotować i ostudzić.
  • Zimną zalewą wypełnić słoiki z agrestem. Zamknąć i pasteryzować 15 min. Studzić do góry dnem.