Marmolada rabarbarowo-jabłkowa

2022-05-24
Wiktoria Gałecka
Marmolada rabarbarowo-jabłkowa
Autor: Shutterstock Marmolada rabarbarowo-jabłkowa
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wszystkie miłośniczki domowych receptur zapraszamy do zapoznania się z przepisem na marmoladę z rabarbaru i jabłek z nutką cytryny. Świetna, kwaskowa marmolada znakomicie pasuje deserów i wypieków.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie substancji żelującej (żelfix, konfiturka itp.)
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rabarbar i myjemy, ścieramy zdrewniałe części i kroimy w kawałki o długości 1 cm.

    Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i też kroimy w 1 cm kostkę.

    Dodajemy wodę oraz substancję żelującą i zagotowujemy. 

    Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier i gotujemy 1-2 minuty, intensywnie mieszając.

    Przekładamy do wyparzonych i osuszonych ręcznikiem słoików i natychmiast szczelnie zakręcamy.

    W zależności od preferencji możemy dodać więcej wody.

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Galeria: Przetwory z rabarbaru

Wiktoria Gałecka