Marmolada rabarbarowo-jabłkowa

Marmolada rabarbarowo-jabłkowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marmolada rabarbarowo-jabłkowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wszystkie miłośniczki domowych receptur zapraszamy do zapoznania się z przepisem na marmoladę z rabarbaru z nutką cytryny.

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie substancji żelującej (żelfix, konfiturka itp.)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar i myjemy, ścieramy zdrewniałe części i kroimy w kawałki o długości 1 cm. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i też kroimy w 1 cm kostkę. Dodajemy wodę oraz substancję żelującą i zagotowujemy. 

  • Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier i gotujemy 1-2 minuty, intensywnie mieszając. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych ręcznikiem słoików i natychmiast szczelnie zakręcamy. W zależności od preferencji możemy dodać więcej wody.