Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni

Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czereśnie marynowane w occie i winie - przepis babuni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czereśnie ładnie pachną ale nie mają intensywnego smaku, natomiast bardzo dobrze chłoną smaki marynat. Taka marynata doskonale nadaje się do mięs, wędlin, serów.

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • po kawałku cynamonu i imbiru
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem i przyprawami.

  • Gorącym syropem zalej ułożone w słoju wydrylowane czereśnie (kilka całych owoców nada migdałowy smak).

  • Słój lekko zakręć i pasteryzuj 20 minut, jeżeli słoik jest mniejszy niż 0,5 l, to 15 minut. Po ostudzeniu słój zakręć.