Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rydze pasteryzowane w maśle wystarczy  podgrzać, wstawiając słoik do gorącej wody. Można też podsmażyć je na patelni do zrumienienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rydze pasteryzowane w maśle są w zasadzie gotowe do spożycia po wyjęciu ze słoika. Wystarczy je położyć na patelni i podsmażyć, albo rozgrzać słój w gorącej wodzie i połączyć tak podgrzane grzyby z ziemniakami czy makaronem.

Składniki

  • 1 kg rydzów (pieczarek)

  • 50 dag masła klarowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • grzyby oczyścić, opłukać, i osuszyć.

  • Masło rozpuścić, wsypać osuszone grzyby i ostrożnie podgrzewać, by grzyby się nie zrumieniły.

  • Gdy grzyby zmiękną, przełożyć je do umytych i wyparzonych słoików, zalać rozgrzanym masłem, napełniając słoje do 3/4 wysokości.

  • Pasteryzować dwukrotnie - pierwszego dnia przez 1 godzinę, po  upływie 24 godzin - przez 30 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1