Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rydze są pyszne właściwie w każdej formie

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Składniki

  • 1 kg kapeluszy rydzów

  • 5 dag soli

  • 5 listków laurowych

  • 10 cebulek szalotek (lub krążki z normalnych cebul)

  • 2 dag cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 5 ziarenek zmiażdżonego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć, osączyć. Kapelusze włożyć na 5 minut do wrzącej solanki w proporcji 1 dag soli na 1 litr wody. Odcedzić na sicie i pozostawić do ostygnięcia. Do solanki dodać cukier i część przypraw, całość zamieszać. Kapelusze umieścić w wygotowanych naczyniach warstwowo, spodem kapeluszy do góry, przekładając cebulą i przyprawami. Powierzchnię grzybów przykryć obciążonym talerzem (lub krążkiem drewnianym) i pozostawić na kilka dni, dopóki nie skończy się intensywna fermentacja. Wtedy grzyby opadną, robiąc miejsce na jeszcze jedną warstwę grzybów. Po uzupełnieniu należy pamiętać, aby powierzchnia grzybów była dokładnie pokryta sokiem. Na koniec powierzchnię grzybów zalać cienką warstwą dobrego jakościowo oleju jadalnego, aby zapobiec pleśnieniu grzybów.

Ocena: 0