Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzyby leśne warto zamknąć w słoikach na zimę - będą jak znalazł, gdy nie będziemy mieć pomysłu na obiad

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Grzyby pasteryzowane z tymiankiem wystarczy po wyjęciu ze słoika podgrzać z cebulą uduszoną na tłuszczu i sos do makaronu, ziemniaków czy mięsa gotowy w 5 minut! Tymianek wyjątkowo dobrze pasuje do grzybów, tworząc z nimi doskonałą kompozycję smakową.

Składniki

  • 1 kg grzybów

  • łyżeczka tymianku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przebrane, oczyszczone i wypłukane grzyby, pokroić w paski.

  • Zagotować osoloną wodę, wrzucić grzyby, posypać tymiankiem i gotować 20 minut.

  • Odcedzić (zachować smak) i przełożyć grzyby do wymytych i wyparzonych  słoików. Zagotować wywar grzybowy i wrzącym zalać grzyby do 3/4 wysokości słoików.

  • Zamknąć i pasteryzować przez 45 minut, a po upływie 24 godzin powtórzyć pasteryzację - tym razem przez 30 minut.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0