Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Grzyby pasteryzowane z tymiankiem wystarczy po wyjęciu ze słoika podgrzać z cebulą uduszoną na tłuszczu i sos do makaronu, ziemniaków czy mięsa gotowy w 5 minut! Tymianek wyjątkowo dobrze pasuje do grzybów, tworząc z nimi doskonałą kompozycję smakową.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów
- łyżeczka tymianku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrane, oczyszczone i wypłukane grzyby, pokroić w paski.
- Zagotować osoloną wodę, wrzucić grzyby, posypać tymiankiem i gotować 20 minut.
- Odcedzić (zachować smak) i przełożyć grzyby do wymytych i wyparzonych słoików. Zagotować wywar grzybowy i wrzącym zalać grzyby do 3/4 wysokości słoików.
- Zamknąć i pasteryzować przez 45 minut, a po upływie 24 godzin powtórzyć pasteryzację - tym razem przez 30 minut.