Opieńki solone w słoikach - pomysł na opieńki kwaszone na zimę

2021-09-23
Opieńki kwaszone
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Najbardziej popularne przetwory ze smakowitych grzybów, jakimi są opieńki bazują na zalewie z octu. Tym razem proponujemy wersję, gdzie "utrwalaczem" jest sól. Sezon na opieńki się zbliża, życzymy więc owocnego grzybobrania.

SKŁADNIKI

  • 2 kg opieniek
  • 1oo g soli
  • szklanka wody
  • czubata łyżeczka cukru
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć i usunąć trzony. Tak przygotowane opieńki obgotowujemy 3-5 min. w osolonym wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą.
  • Osączone z wody grzyby układamy w kamiennym lub glinianym garnku albo dużym słoju wierzchem do góry. Każdą warstwę grzybów przesypujemy solą.
  • Zalewamy przestudzoną przegotowaną woda z cukrem, grzyby przykrywamy talerzykiem i obciążamy.
  • Po pierwszej, burzliwej fermentacji, grzyby można przenieść do chłodnego miejsca (np. piwnicy). Grzyby, aby nie pleśniały, powinny być cały czas przykryte sokiem, a na wierzch warto wlać warstwę dobrego oleju.
Jak mrozić grzyby?