Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

2021-03-29
Ludmiła Stawska
Małosolne pieczarki kiszone
Autor: Shutterstock Małosolne pieczarki podane z cebulą i świeżym koprem to pyszna i zdrowa sałatka
łatwy
20 min
4

Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate  grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe. 

Przepisy na przetwory z pieczarek:

Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Sałatka z pieczarek w słoiku

Sałatka z marynowanych pieczarek

 

Przepis opracowała i przetestowała na domownikach:

Ludmiła Stawska

SKŁADNIKI

  • 600 g małych pieczarek
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 baldach kopru
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki przebrać, przyciąć nóżki. 
  • Grzyby ułożyć  w słoju razem z przyprawami.
  • W 1 l gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę soli - w ten sposób otrzymamy solankę - roztwór soli.
  • Grzyby zalać solanką, zakręcić i odstawić. 
  • Małosolne pieczarki są gotowe po 48 godzinach. 
  • Przechowywać w lodówce do 72 godzin.
Ludmiła Stawska