Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Małosolne pieczarki podane z cebulą i świeżym koprem to pyszna i zdrowa sałatka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate  grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe. 

Składniki

  • 600 g małych pieczarek

  • 1 l wody

  • 1 łyżka soli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 baldach kopru

  • 5 cm korzenia chrzanu

  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki przebrać, przyciąć nóżki. 

  • Grzyby ułożyć  w słoju razem z przyprawami.

  • W 1 l gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę soli - w ten sposób otrzymamy solankę - roztwór soli.

  • Grzyby zalać solanką, zakręcić i odstawić. 

  • Małosolne pieczarki są gotowe po 48 godzinach. 

  • Przechowywać w lodówce do 72 godzin.

 

Przepis opracowała i przetestowała na domownikach:

Ludmiła Stawska

Ocena: 2,5