Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzyby w pomidorach można jeść od razu, ale najlepiej zakonserwować je na zimę

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Sprawdź, jak zrobić grzyby w pomidorach na zimę - podajemy dobry przepis. Sezon na grzyby trwa, warto więc wypróbować ciekawy przepis z grzybami w roli głównej i zakonserwować je na zimę.

Składniki

  • 1 kg cebuli

  • 5 kg grzybów (dowolnych)

  • 2 łyżki cukru

  • 1 słoik koncentratu pomidorowego lub kilka pomidorów bez skórki

  • 5 łyżek przyprawy typu maggi

  • 5 łyżek octu

  • 1,5 szklanki oleju

  • 1 łyżka pieprzu czarnego

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku trzeba oczyścić grzyby. Następnie pokroić je w kostkę i gotować ok. 20 minut. Później odsączyć na sitku.

  • Cebulę zeszklić na oleju. Potem dodać ugotowane grzyby i dusić przez około 10 minut.

  • Następnie dodać pozostałe składniki i dusić przez około 20 minut. 

  • Grzyby świetnie smakują podawane na ciepło, np. z pieczywem. Można je również pasteryzować. W tym celu tuż po duszeniu należy włożyć gorące do słoików i pasteryzować ok. 5-10 minut.

Ocena: 2,5