Grzyby duszone z pomidorami - do słoików na zimę [przepis]

Grzyby duszone z pomidorami - do słoików na zimę [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczne leśne grzyby dusimy z warzywami i przecierem pomidorowym, a później zamykamy w słoikach na zimę
łatwy
30 min
4

Nie każda wyprawa do lasu kończy się koszem pełnym grzybów. Dlatego jeśli nam się to uda, warto uchwycić smak leśnych grzybów na dłużej. Proponujemy przepis na grzyby duszone z pomidorami, zamknięte w słoikach na zimę. Zawartość posłuży do błyskawicznego przygotowania aromatycznego sosu.

SKŁADNIKI

  • 3 kg ugotowanych grzybów leśnych
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 l oleju
  • 1,5 l przecieru pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę umyć i drobno pokroi. Marchewki oskrobać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Przesmażać warzywa na oleju, aż zmiękną. Dodać do nich przecier pomidorowy. Wszystko razem dusić przez chwilę.
  • Następnie dodać grzyby i przyprawy, podusić jeszcze minimum 5 minut.
  • Farsz przełożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej