Gotowane na parze

Smaczne potrawy bez grama tłuszczu? Taką zaletę ma gotowanie na parze. Służą do tego specjalne parowary albo zwykłe nakładki na garnek z wodą. Warzywa gotowane na parze nie tracą składników odżywczych, poza tym zachowują piękne kolory. Na parze można również przygotować mięsa, ryby, owoce morza, a nawet ugotować ryż czy jajka.

Gotowane na parze

Gotowane na parze wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami to mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim, malinowym nadzieniem. najszybciej można je zrobić w parowarze, jednak i bez niego można je przygotować. Wystarczy garnek i dopasowane do niego sitko lub po prostu kawałek gazy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łosoś na parze: łatwy sposób na łososia [przepis]

Łosoś na parze: łatwy sposób na łososia [przepis]

Łosoś gotowany na parze to lekkie danie, którego nie może zabraknąć w jadłospisie osoby na diecie odchudzającej. Ryba w takiej formie jest też polecana dzieciom. Sprawdź, jak ugotować łososia na parze! Wypróbuj również przepisy: Gotowany łosoś z sosem jogurtowym z kaparami  oraz   Pieczony łosoś z warzywami

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryż z łososiem i sosem serowym: przepis na prosty obiad

Ryż z łososiem i sosem serowym: przepis na prosty obiad

Ryż z łososiem i sosem serowym to sycące danie z woka. Łatwe do przygotowania, lekkostrawne, ciekawe w smaku. Wypróbuj nasz przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Lin w koperkowym sosie

Lin w koperkowym sosie

Lin w koperkowym sosie to klasyczne danie kuchni polskiej. Śmietanowy sos z dodatkiem świeżego koperku idealnie pasuje do tej wyśmienitej słodkowodnej ryby. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Niby sushi na szybko, czyli ruloniki z soli w cytrynowej pierzynce

Niby sushi na szybko, czyli ruloniki z soli w cytrynowej pierzynce

Ryba, cytryna, wodorosty, masło - kilka składników, które gwarantują w tej niewielkiej potrawie eksplozję smaków. Danie świetne na zdrowa małą przekąskę, dietetyczny obiad lub większa okazję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Likier chałwowy: przepis na chałwówkę

Likier chałwowy: przepis na chałwówkę

Likier chałwowy, łatwy do przygotowania, na pewno zasmakuje wielbicielom chałwy i słodkich alkoholi. Chałwówka jest  łatwa do przygotowania, warto więc wypróbować nasz przepis! Smak chałwówki można wzbogacić datkiem wanilii, kakao, czekolady.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drożdżowe pampuchy ze śliwkami gotowane na parze - przepis

Drożdżowe pampuchy ze śliwkami gotowane na parze - przepis

Pampuchy, czyli kluski na parze, to danie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pamiętaj, by pampuchów nie układać ściśle obok siebie - zostaw miejsce, by para mogła swobodnie krążyć. Podajemy przepis na pyszne drożdżowe pampuchy ze śliwkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zabajone z truskawkami na szampanie: przepis na wykwitny deser

Zabajone z truskawkami na szampanie: przepis na wykwitny deser

Zabajone, czyli deser jajeczny z szampanem i truskawkami to letnia wariacja kulinarna na temat jednego z tradycyjnych włoskich deserów, czyli zabaglione. Zamiast gęstego ciężkiego likieru dodaliśmy szampana, uzyskując krem bardziej puszysty i lżejszy.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pierś kurczaka z papryką gotowana na parze

Pierś kurczaka z papryką gotowana na parze

Pierś z kurczaka  z papryką to danie dietetyczne, bo gotowane na parze. Ale też aromatyczne - bo z dodatkiem papryki. Pamiętaj, by w czasie gotowania na parze utrzymywać odpowiedni poziom wody. Ta technika pozwala też na oszczędność czasu – produktów nie trzeba mieszać ani obracać. Wystarczy czekać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3