Sałatki kuchni narodowych

Wiele krajów i regionów ma swoje typowe dania, a mieszkańcy z pasją bronią ich autentyczności. Sałatka grecka, włoska caprese, amerykański coleslaw i sałatka nicejska - każda ma specyficzną recepturę. Żeby przenieść się w daną stronę świata oraz poczuć jej klimat, warto przetestować nasze sprawdzone, klasyczne przepisy!

Sałatki kuchni narodowych

Sałatki kuchni narodowych wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło

Szybka sałatka ze szpinaku i cukinii na ciepło

Lekka, świeża i zielona - taka jest sałatka szpinakowa z cukinią w greckim stylu. Przyprawiona i sokiem z cytryny i dobra oliwą smakuje wyśmienicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szpinak w sosie ostrygowym

Szpinak w sosie ostrygowym

Szpinak zasmażamy zazwyczaj z czosnkiem, nic w tym dziwnego, bo to para niemal doskonała. jeśli masz chęć odejść nieco od tradycji polskiej kuchni przygotuj szpinak w sosie ostrygowym - pyszny, wyrazisty i aromatyczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kolorowa sałatka z ciecierzycy i pomidorów: przepis na śródziemnomorską pyszotę

Kolorowa sałatka z ciecierzycy i pomidorów: przepis na śródziemnomorską pyszotę

Kolorowa sałatka z ciecierzycy jest przyjemnie chrupka, świeża i sycącą. To łatwy przepis na śródziemnomorską pyszotę, kulinarny przebój przebojów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mizeria z ogórków po włosku

Mizeria z ogórków po włosku

Mizeria z ogórków po włosku jest łatwą sałatką z ogórka. Taka ogórkowa surówka urozmaici nasze codzienne letnie menu. Wyrazisty sos, aromatyczne zioła i świeże ogórki - idealne skojarzenie na lato. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z tortilli: przepis na przekąskę imprezową

Roladki z tortilli: przepis na przekąskę imprezową

Roladki z tortilli z sałatką z piersi kurczaka, awokado i ziołami to idealny przepis na przekąskę imprezową. Meksykańskie roladki znikną z talerza w kilka chwil. Rolki z tortilli są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]

Sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelsalat, to jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną? Podajemy łatwy przepis.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]

Sałatka Kamasutra wg Magdy Gessler [Kuchenne rewolucje]

Sałatka Kamasutra stała się znakiem rozpoznawczym zrewolucjonizowanej kulinarnie restauracji Namaste India w Zielonej Górze. Kamasutra to staroindyjska sztuka miłości. Nazwa sałatki jest nieprzypadkowa, ponieważ restaurację prowadziło polsko-indyjskie małżeństwo pogrążone w głębokim kryzysie małżeńskim. Sałatka nazwana tak przez Magdę Gessler na cześć starożytnego traktatu  ma wzmacniać miłosne pragnienie i sycić ciało nadwątlone zaspokajaniem żądz. Proste i pożywne danie z 4 składników - idealne dla każdego.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Sałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić sałatkę żydowską? Podajemy dobry przepis!

Jak zrobić sałatkę żydowską? Podajemy dobry przepis!

Sałatka żydowska jest pyszna i niedroga. Jeśli nigdy jej nie robiłaś - spróbuj! Podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Endywia na ciepło z kaparami i rodzynkami: sałata kędzierzawa po sycylijsku

Endywia na ciepło z kaparami i rodzynkami: sałata kędzierzawa po sycylijsku

Sałata endywia kędzierzawa to popularny dodatek do mieszanek sałat. Jej chrupiące, pikantne i lekko gorzkie liście są bardzo smaczne. Również na ciepło.  Jarzynkę z endywii przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Wypróbujcie przepis na endywię po sycylijsku i cieszcie się smakiem kuchni śródziemnomorskiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 4