Sosy i dipy

Wyrazista sos zawsze stanowi esencję aromatów. Za jego pomocą można też ciekawie kształtować smak potrawy. Do sosów trafiają wywary mięsne, warzywne i rybne, ale też śmietana, jajka czy przyprawy. Z kolei lekkie dipy znakomicie komponują się z drobnymi przekąskami. Wiedza na temat ich przyrządzania sprawdzi się nie tylko przed domową imprezą!

Sosy i dipy

Sosy i dipy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód to wysmakowana przystawka, która zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

Chutney (czatnej) to gęsty sos przygotowywany z owoców i warzyw, obficie dosmaczony orientalnymi przyprawami. W chutneyach specjalizują się zwłaszcza Indie. Proponujemy polską wersję tego specjału, czyli chutney z czerwonych porzeczek.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowy sos porzeczkowy do mięs: łatwy przepis

Domowy sos porzeczkowy do mięs: łatwy przepis

Sos porzeczkowy do mięs to wyborny dodatek do dań takich jak: pieczony indyk lub kurczak, schab czy pasztet. Nie wymaga gotowania, a jego przygotowanie jest na prawdę proste. Sprawdź, jak go przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy keczup z czerwonej porzeczki - jak zrobić?

Domowy keczup z czerwonej porzeczki - jak zrobić?

Keczup to najczęściej używany dodatek do wielu dań. Tym razem proponujemy oryginalny przepis na keczup z porzeczek, którego niezwykły smak z pewnością urozmaici wiele potraw. Sprawdź, jak go przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szybka salsa dla leniwych - przepis na pyszny letni dip

Szybka salsa dla leniwych - przepis na pyszny letni dip

Tę wersję salsy przygotujesz bardzo szybko, a możesz dodać ją niemal do wszystkiego - do kanapek, mięsa, warzyw czy jako dip do chipsów lub paluszków. Zawsze smakuje rewelacyjnie. Jej ostrość możesz regulować zmniejszając lub zwiększając ilość ostrej papryki lub dodając nieco jej ziaren dla uzyskania pikantniejszego sosu.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Golden syrup - co to jest i jak zrobić popularny złoty syrop?

Golden syrup - co to jest i jak zrobić popularny złoty syrop?

Golden syrup to nic innego jak słodki syrop przygotowany na bazie cukru, wody i soku z cytryny. Swoją nazwę zawdzięcza pięknej złocisto-miedzianej barwie. Wygląda podobnie do miodu lub syropu klonowego, jednak jego słodki smak jest przełamany kwaśną, cytrynową nutą. Stosuje się go przede wszystkim jako dodatek do deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno

Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno

Warzywka zapiekane w czosnkowej marynacie to danie zdrowe, łatwe do przygotowania i niezbyt drogie, a bardzo efektowne. Warto  takie warzywa przygotowywać choćby raz w tygodniu - to dodatek do obiadu albo samodzielne posiłek odpowiedni na lunch lub kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Camembert z sosem truskawkowym

Camembert z sosem truskawkowym

Camembert z sosem truskawkowym to propozycja, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Aromatyczna przystawka z delikatnego dojrzewającego sera i świeżego, ale intensywnego sosu na bazie truskawek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Sos teriyaki - jak zrobić pyszny sos na bazie miodu

Sos teriyaki - jak zrobić pyszny sos na bazie miodu

Japończycy nie wyobrażają sobie ryby czy kurczaka bez sosu teriyaki. Y nas też staje się coraz popularniejszy, słodko-ostry sos na bazie miodu pasuje do wielu dań i nadaje im orientalny sznyt.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

Agrest, ten pyszny, kwaskowy owoc, jest używany do przyrządzania galaretek, deserów, pieczenia ciast, ale możemy go wykorzystać również do wytrawnych potraw, np. do agrestowego sosu do ryby. Jest wyśmienity, a całe danie staje się wykwintne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 20