Sosy i dipy

Wyrazista sos zawsze stanowi esencję aromatów. Za jego pomocą można też ciekawie kształtować smak potrawy. Do sosów trafiają wywary mięsne, warzywne i rybne, ale też śmietana, jajka czy przyprawy. Z kolei lekkie dipy znakomicie komponują się z drobnymi przekąskami. Wiedza na temat ich przyrządzania sprawdzi się nie tylko przed domową imprezą!

Sosy i dipy

Sosy i dipy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Prosta sałatka z ogórków i papryki z winegretem

Prosta sałatka z ogórków i papryki z winegretem

Raz, dwa trzy... i sałatka gotowa. Smaczna, kolorowa i zdrowa. Prosta sałatka z ogórków i papryki sprawdzi się zawsze wtedy, gdy ne masz czasu na przygotowanie bardziej wymagającej przystawki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera

Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera

Pasta z selera to spósób na wykorzystanie świeżych liści selera. Pasta stanowi świetną przyprawę bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek i kanapek. Gdy wymieszamy ją z tartym parmezanem i mielonymi orzechami, czy migdałami może zmienić się w aromatyczne esto do makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tagliatelle z sosem migdałowym

Tagliatelle z sosem migdałowym

Pyszne i oryginalne danie z makaronu, które przygotujesz w kilka minut - tagliatelle z sosem migdałowym. Spróbuj raz, a będziesz do niego wracać regularnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczne masło krabowe - niecodzienne smarowidło

Aromatyczne masło krabowe - niecodzienne smarowidło

Masło krabowe można przygotować w kilka minut i zaskoczyć niezapowiedzianych gości. Można podać je do krakersów, paluszków grissini lub pokrojonych w słupki warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Penne z orzeźwiającym sosem śmietanowo-miętowym

Penne z orzeźwiającym sosem śmietanowo-miętowym

Penne z orzeźwiającym sosem śmietanowo-miętowym to danie idealne na ciepłe dni. Jest smaczne i lekkie, a dzięki miętowemu sosowi bardzo odświeżające.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowite penne z boczkiem i oliwkami

Smakowite penne z boczkiem i oliwkami

Penne z boczkiem i oliwkami to pyszna, szybka potrawa w stylu śródziemnomorskim. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Demi-glace - wykwintny sos na bazie wołowiny i sherry

Demi-glace - wykwintny sos na bazie wołowiny i sherry

Sos demi-glace nazywany też brązową glazura pochodzi z kuchni francuskiej. Znakomicie pasuje do czerwonych mięs, zwłaszcza wołowiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód - pomysł na wysmakowaną pystawkę

Krewetki w sosie z czarnych jagód to wysmakowana przystawka, która zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

Chutney (czatnej) to gęsty sos przygotowywany z owoców i warzyw, obficie dosmaczony orientalnymi przyprawami. W chutneyach specjalizują się zwłaszcza Indie. Proponujemy polską wersję tego specjału, czyli chutney z czerwonych porzeczek.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowy sos porzeczkowy do mięs: łatwy przepis

Domowy sos porzeczkowy do mięs: łatwy przepis

Sos porzeczkowy do mięs to wyborny dodatek do dań takich jak: pieczony indyk lub kurczak, schab czy pasztet. Nie wymaga gotowania, a jego przygotowanie jest na prawdę proste. Sprawdź, jak go przygotować.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 21