Przekąski

Lekkie, pożywne dania można serwować na drugie śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolację. Hiszpanie na tyle celebrują swoje przekąski, czyli tapas, że są gotowi na ich rzecz zrezygnować z typowo obiadowych dań. Warto pamiętać, że przygotowanie przekąsek nie zajmuje dużo czasu. Świetnie sprawdzają się podczas dłuższych domowych imprez.

Przekąski

Przekąski wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Sałatka z kiszonych ogórków z jabłkiem

Sałatka z kiszonych ogórków z jabłkiem

Sałatka z kiszonych ogórków z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Znakomicie smakuje z kromką świeżego, chrupiącego, białego chleba. W wersji luksusowej można dodać do niej nieco czerwonego kawioru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Super skrzydełka pieczone w piwie: hit na weekend

Super skrzydełka pieczone w piwie: hit na weekend

Skrzydełka pieczone w piwie to pyszna przekąska lub rodzinny obiad. Bardzo łatwo je przygotować. Skrzydełka są tanie, a jedzenie ich to czysta przyjemność. Najlepiej smakują z keczupem lub sosem jogurtowym. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Przepyszna dynia pieczona po turecku

Przepyszna dynia pieczona po turecku

Dynia pieczona po turecku podana z sosem jogurtowym to pyszna przekąska. Można również potraktować ją jako dodatek do innych dań. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidory smażone w cieście -  przepis ze starej książki kucharskiej

Pomidory smażone w cieście - przepis ze starej książki kucharskiej

Pomidory smażone w cieście to pomysł na warzywną przekąskę w amerykańskim stylu. Amerykanie co prawda smażą pomidory zielone, ale naszym zdaniem nie ma ograniczeń, co do koloru. Ważne, by do smażenia wybrać pomidory twarde, o zwartym miąższu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne cebulowo-ziemniaczane kotlety: obiad praktycznie z niczego

Obłędne cebulowo-ziemniaczane kotlety: obiad praktycznie z niczego

Obłędne cebulowo-ziemniaczane kotlety to obiad lub dodatek do obiadu praktycznie z niczego. Wystarczy cebula, ziemniaki i trochę kaszy manny oraz tajemny składnik - sok pomidorowy - który nada daniu pyszny smak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z wędzonej makreli z jabłkami

Sałatka z wędzonej makreli z jabłkami

Sałatka z wędzonej makreli z jabłkami to pomył na efektowną a jednocześnie niedrogą sałatkę. Świetnie wygląda i smakuje podawana na kawałkach chrupkiego pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ekspresowy omlet z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem

Ekspresowy omlet z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem

Ekspresowy omlet z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem to sycący posiłek do przygotowania w bardzo krótkim czasie. Kluczową kwestią jest przyrumienienie składników, zalanie mieszaniną jajek i gotowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z jarmużu z sosem porzeczkowym

Sałatka z jarmużu z sosem porzeczkowym

Sałatka z jarmużu z owocami sezonowymi to pyszny pomysł na sezonowa przystawkę. Ciężkawy w wyrazie jarmuż doprawiony lekkim sosem porzeczkowym nabiera nowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem

Genialne ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem

Ziemniaki hasselback pieczone z kiełbasą i serem to świetne danie główne lub genialny dodatek do innych dań. Ziemniaki  należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka. Jak to zrobić zobaczcie niżej. Dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniak rozchyla się, a plasterki stają się chrupkie niczym chipsy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawny keks z kiełbasą i serem: pyszna przekąska imprezowa

Wytrawny keks z kiełbasą i serem: pyszna przekąska imprezowa

Wytrawny keks z kiełbasą i serem to pyszna przekąska imprezowa. Bardzo łatwy w przygotowaniu może zastąpić kanapki i grzanki. Świetnie pasuje do filiżanki czerwonego barszczu lub po prostu rosołu. Doskonale smakuje na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 68