Przetwory z warzyw

Domowe przetwory stanowią najlepszy sposób na to, by wiosenne, letnie i jesienne smaki uchwycić na dłużej. Warzywa można marynować, kisić, robić z nich sałatki, przeciery, sosy - właściwie co tylko wyobraźnia kulinarna podsunie. Kluczem do udanych przetworów z warzyw jest dobry, sprawdzony przepis.

Przetwory z warzyw

Przetwory z warzyw wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Syrop z czerwonego buraka na kaszel według Moniki Goździalskiej

Syrop z czerwonego buraka na kaszel według Moniki Goździalskiej

Syrop z czerwonego buraka na kaszel to według Moniki Goździalskiej lepsze rozwiązania od faszerowania się chemią. „Zdrowych nawyków żywieniowych nauczyła mnie babcia Helena. Jak byłam małą dziewczynką, uświadomiła mi, jak ważna jest natura i stosowanie naturalnych składników. Na przeziębienie skuteczniejsze są ziołowe napary i syropy własnej roboty” - pisze Moniak Goździalska w swojej książce #NIEDOPODROBIENIA 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Warto mieć przygotowany w zanadrzu taki mus dyniowy. Przygotowanie z niego placków czy ciasta zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Jest bardzo smaczny i gotowy do użytku natychmiast. Podpowiadamy, jak zrobić dynię do ciasta i placków w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to  doskonały dodatek do mięs, sprawdzi się tez jako samodzielne danie. Można do niej dodać także czosnek  i więcej przypraw - wtedy  wystarczy  tylko otworzyć słoik, podgrzać jego zawartość i na przykład posypać ją tartym serem - ciepła kolacja gotowa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu

Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu

Cukinia pasteryzowana to sposób na wykorzystanie nadmiaru  cukinii, której  nie dajemy rady zużyć na bieżąco. Doskonała sałatka o delikatnym smaku, idealnie pasuje do mies i ryb. Zawsze pod ręką, otwierasz słoik i gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku

Domowe pomidory pelati - przepis na pomidory we własnym soku

Domowe pomidory pelati to idealna baza do sosów i zup. Łatwe do przygotowania, bez konserwantów, z pomidorów, które kuszą smakiem i aromatem. Do przygotowania domowych pelati warto wykorzystać pomidory z końca sezonu - o mocno skondensowanym smaku.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu

Czosnek marynowany w winie: delikatny i bez ostrego zapachu

Czosnek marynowany w winie można przygotować o każdej porze roku, ale najlepszy  będzie ten zebrany  jesienią, pełen aromatu i smaku. Czosnek marynowany w winie to doskonały dodatek do mięs, wędlin, serów i sałatek. Po zamarynowaniu go w winie, czosnek traci swój charakterystyczny zapach, za to zyskuje na delikatności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu

Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu

Kalafior marynowany zachowuje chrupkość, jest  więc idealnym dodatkiem do sałatek. Można go także serwować jako dodatek do mięs, pasztetów, jajek. Warto  go przygotować na progu jesieni, gdy  kalafiory  są niedrogie i pełne smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem

Dynia marynowana na ostro - z musztardą i miodem

Dynia marynowana na ostro to jeden z ciekawszych sposobów przygotowania pikli z tego pysznego warzywa. Dynia doskonale przyjmuje wszystkie smaki, także te korzenne, albo  ostre.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 28