Przetwory z owoców

Smakiem świeżych owoców można się cieszyć od późnej wiosny do jesieni. A co robić zimą? Najlepiej przygotować na nią jak najwięcej przetworów z owoców. Dżemy, konfitury, marmolady, a do tego kompoty i soki - z tak zapełnioną spiżarnią nawet podczas największych mrozów w domu będą królowały owoce.

Przetwory z owoców

Przetwory z owoców wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki w syropie to regionalny przepis na przetwory z jabłek, rodem z województwa lubuskiego. Idealnie zakonserwowane jabłuszka doskonale smakują zimą, jako deser po obfitym obiedzie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić nalewkę z mirabelek? Podajemy dobry przepis

Jak zrobić nalewkę z mirabelek? Podajemy dobry przepis

Nalewka z mirabelek smakuje wyśmienicie. Te niewielkie śliwki były przez wiele lat niedoceniane jako surowiec do przetworów. Niesłusznie. Nalewka z pierwszych śliwek urzeka delikatnym smakiem owoców, słodyczą miodu i lekkim aromatem lipy.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Boska czekowiśnia: przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie

Boska czekowiśnia: przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie

Wiśnie z rumem w czekoladzie, czyli inaczej czekowiśnia to konfitura wiśniowa z dodatkiem kakao i rumu. Dzięki tym dodatkom konfitura zyskuje niepowtarzalny smak i aromat! Łasuchy  będą zachwycone!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem morwowy

Konfitura z morwy czarnej: przepis jak zrobić pyszny dżem morwowy

Konfitura z morwy czarnej jest smaczna, a do tego zdrowa. Fioletowy barwnik, który zawiera, jest silnym przeciwutleniaczem. Ponadto morwa czarna to idealne źródło flawonoidów, kumaryny, soli mineralnych i żelaza. Jest także bogata w witaminę C. Ten łatwy przepis jak zrobić pyszną konfiturę morwową przyda się w sezonie na te smaczne owoce. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puree z mirabelek

Puree z mirabelek

Puree z mirabelek można jeść samodzielnie. Ale to także świetna baza do dżemu, sosu lub innych przetworów w połączeniu z różnymi owocami. W sezonie, gdy jest wysyp tych drobnych, żółtych śliweczek, warto ich nadmiar przetworzyć, a potem używać do mieszania z jabłkami, gruszkami lub jako dodatek do keczupów i sosów warzywnych. Śliwki mirabelki mają charakterystyczny kwaśny smak i bardzo dużo pektyny, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wpływa na jakość dżemów i konfitur. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Tkemali z mirabelek, kwaśnych drobnych śliwek to tradycyjny  gruziński sos. Gruzińskie tkemali ma pikantny smak. Mirabelkowy sos świetnie smakuje z daniami z grilla, pasuje do ryb, mięs i pieczonych warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek: łatwy przepis [WIDEO]

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek: łatwy przepis [WIDEO]

Czarne porzeczki mają najwyrazistszy smak wśród wszystkich porzeczek. Cenione są nie tylko w kuchni, lecz także medycynie tradycyjnej. Warto więc przygotować pyszny sok pitny z czarnych porzeczek. Ten domowy będzie o wiele zdrowszy niż kupiony w sklepie.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - przepis na sok bogaty w witaminy

Sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - przepis na sok bogaty w witaminy

Sok z porzeczek i agrestu, przygotowany w domu to dobra alternatywa dla gotowych soków pitnych z różnych owoców, wzbogaconych witaminami. Przygotowując soki warto sięgnąć po mało popularne, a bardzo zdrowe owoce - agrest i czarne porzeczki - łatwo dostępne i niedrogie!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Morelowy dżem z amaretto

Morelowy dżem z amaretto

Morelowy dżem z likierem amaretto to elegancka konfitura na prezent. Dżem z moreli uznawany jest za jeden z najlepszych. Dodatek likieru amaretto zwiększa pestkowy smak, tak ceniony przez prawdziwych smakoszy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi

Papierówki kiszone z miodem i przyprawami korzennymi to doskonały dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Ten tradycyjny przepis kuchni kresowej na jabłka fermentowane w solance z dodatkiem miodu jest bardzo łatwy. Ukiszone jabłka są winne, soczyste i wprost uderzają do głowy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 40