Przetwory z owoców

Smakiem świeżych owoców można się cieszyć od późnej wiosny do jesieni. A co robić zimą? Najlepiej przygotować na nią jak najwięcej przetworów z owoców. Dżemy, konfitury, marmolady, a do tego kompoty i soki - z tak zapełnioną spiżarnią nawet podczas największych mrozów w domu będą królowały owoce.

Przetwory z owoców

Przetwory z owoców wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Choć dostępnie właściwie przez cały rok, dynie w sezonie jesiennym są najsmaczniejsze. Połączenie ich z innymi owocami tylko podkreśla ich smak. Podajemy przepis na pyszny dżem dyniowy z brzoskwiniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

Kompot z gruszek i mirabelek warto zrobić na przełomie lata i jesieni, gdy  mirabelki są już bardzo dojrzałe i słodkie, a gruszki także dojrzewają. Idealny pachnący sadem i słodki kompot będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis

Gruszki w przecierze ze śliwek to dokonały deser - niezbyt słodki, pełen smaku, witamin i mikroelementów. Przygotowuje się go łatwo, świetnie smakuje i jest  doskonałym sposobem na przechowanie owoców na zimę.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewkę ze śliwek

Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewkę ze śliwek

Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Nalewka jabłkowa smakuje świeżo, lekko pikantnie, wyczuwa się w niej korzenne nuty. Pamiętaj, aby jabłek nie obierać ze skórki – to z niej bierze się intensywność i smak tej nalewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowy cytrusowy syrop do herbaty

Domowy cytrusowy syrop do herbaty

Domowy cytrusowy syrop do herbaty to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż nie pasteryzuje się go, tylko przechowuje w lodówce. Dlatego  należy  przygotowywać go na bieżąco, po  jednym słoiku. Jest mocno pomarańczowy, słodszy niż przygotowany z samych cytryn i z aromatem skórki z cytrusów. Przepis można urozmaicać - dodać miód, kieliszek wódki, cynamon, kardamon lub goździki.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Niebanalna nalewka z gruszek

Niebanalna nalewka z gruszek

Ta wersja gruszkówki ma oryginalny, delikatny smak, podkreślony przyprawami oraz bardzo ładny, jasny kolor. Zachwycisz gości, podając ją do deseru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek

Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek

Połówki śliwek marynowane to przepis dla tych, którzy nie lubią marynowanych śliwek z pestkami. Delikatne marynowane śliwki  doskonale sprawdzą się jako dodatek  do mies, serów i śledzi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka z dzikiej róży z ziołami

Nalewka z dzikiej róży z ziołami

Pełna witaminy C nalewka różana wzbogacona nutą ziołową sprawdzi się przy przeziębieniu i infekcjach dróg oddechowych. Dodatek mięty sprawia, że może stanowić znakomity digestif.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Znakomita nalewka z pigwy podkręcona przyprawami

Znakomita nalewka z pigwy podkręcona przyprawami

Owoce pigwy przypominają twarde, żółte jabłka. Surowe są bardzo kwaśne, ale przetwory z nich przygotowane mają jedyny w swoim rodzaju aromat i smak. Alkohol wyciąga z nich to, co najlepsze, dlatego warto w sezonie przygotować nalewkę z pigwy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 42