Pierogi smażone

Pyszne polskie pierogi zyskują jeszcze więcej smaku, jeśli dodatkowo się je podsmaży. Można w ten sposób codziennie "odświeżać" zapas pierogów albo też niedługo po gotowaniu wzbogacić je o chrupiącą skórkę. W klasycznej odsłonie nie powinno przy nich zabraknąć okrasy - najlepiej ze skwarkami i podsmażoną cebulką w roli głównej.

Pierogi smażone

Pierogi smażone wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pierożki Karanji: słodki indyjski deser

Pierożki Karanji: słodki indyjski deser

Karanji to tradycyjny deser przygotowywany z okazji święta Diwali. Słodkie pierożki podaje się z herbatą Kashmir Valley, która doskonale dopełni smak tego indyjskiego deseru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki

Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki

Pierożki samosa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Samosy to najbardziej znana hinduska przekąska, ciasto wypełnione wegetariańskim (bardziej popularne) lub mięsnym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

Tunezyjskie pierożki brik z jajkiem i tuńczykiem

Brik to pieróg ze specjalnego cieniutkiego ciasta (rodzaj ciasta strudlowego, ostatecznie można go zastąpić greckim ciastem filo), wypełnionego farszem. Najbardziej typowym jest jajko i tuńczyk, tłuczone ziemniaki z tuńczykiem, krewetki. Robiąc brik z jajkiem, trzeba uważać, by się nie wylało podczas formowania pieroga. Po upieczeniu nadal pozostaje półpłynne, sztuką jest zjeść taki brik bez sztućców, by farsz się nie wylał. Są też briki na słodko (np. bakaliowe).

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

Pierożki z kapustą i grzybami inaczej - bo zamiast klasycznych grzybów suszonych dodajemy do nich grzyby świeże - podsmażone z cebulką na patelni. Pyszna propozycja na sezon grzybowy! Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian [WIDEO]

Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian [WIDEO]

Pierogi z soczewicą są pyszne - smakują większości miłośników pierogów. Soczewica to znakomite źródło białka dla wegetarian. Podajemy sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą - tym razem z drożdżowego ciasta! Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z sosem z masła orzechowego [przepis wegański]

Grzybowy farsz do chińskich pierożków z przepysznym i sosem z masła orzechowego - ten przepis spodoba się każdemu amatorowi chińskich pierożków, a zwłaszcza wegetarianom i weganom. W przepisie podajemy zarówno oryginalne składniki, jak i wersję spolszczoną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 1