Pierogi różne

Polskie pierogi to zdecydowana gwiazda rodzimych kulinariów - uwielbiana zarówno przez rodaków, jak i turystów. Jednak świat pierogów i podobnych do nich dań jest znacznie szerszy. Rosjanie zajadają się swoimi pielmieni, Gruzini mają chinkali, a w Azji Środkowej każdy region ma coś do dodania od siebie. Warto więc poznać mniej popularne receptury.

Pierogi różne

Pierogi różne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki z pieczarkami doskonale smakują z dodatkiem czystego barszczu czy  rosołu w filiżance. Danie wegetariańskie, smakują także mięsożercom. Nie są trudne do przygotowania, jedyną niedogodnością jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z botwiną i serem feta

Pierogi z botwiną i serem feta

Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem naszej diety. Botwina dostarcza nam wielu antyoksydantów, niezbędnych organizmowi. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.

Polecamy również: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczanąPierogi z dynią, Pyszne pierogi z owocami  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas to pieczone pierogi z nadzieniem mięsnym, ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Każdy region Argentyny, skąd empanadas wyemigrowały w świat, ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Przygotowanie pieczonych pierogów w stylu południowo-amerykańskim nie jest trudne, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię [WIDEO]

Pierogi z makiem: przepis na oryginalne danie na Wigilię [WIDEO]

Pierogi z makiem to danie typowo wigilijne. Do sporządzenie ich używamy zmielonego w maszynce maku ale też możemy ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej. Oczywiście do pierogów dodamy miód i bakalie.  Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pierogi z białym makiem i ryżem

Pierogi z białym makiem i ryżem

Pierogi z białym makiem mogą być smacznym daniem obiadowym lub stanowić deser. Smakują nieziemsko o każdej porze.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka do wigilijnego barszczu najczęściej mają grzybowy farsz. A przecież w dawnej kuchni polskiej podawano uszka również z farszem rybnym lub śledziowym. Jeśli masz ochotę na zmiany, chcesz głębiej sięgnąć do tradycji albo po prostu kochasz dania rybne - wypróbuj nasz przepis na uszka ze śledziem. Polecamy również przepis na: tradycyjne uszka do barszczu i śledzie korzenne z owocami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto pierogowe [WIDEO]

Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto pierogowe [WIDEO]

Ciasto na pierogi - jak zrobić najlepsze? Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w prostocie składników i dokładnym wyrobieniu masy. Właściwie napowietrzone ciasto będzie miękkie i delikatne, a jednocześnie na tyle plastyczne, by jego lepienie nie sprawiało problemów. Polecamy także: Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów? Ciasto na pierogi bez jajek

 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pierożki samosa

Pierożki samosa

Samosa – potrawa kuchni indyjskiej w postaci trójkątnego pierożka, smażonego w głębokim oleju – stała się bardzo popularna w Kenii, gdzie podaje się ją jako małe krążki nadziewane na ostro przyprawionymi warzywami i mielonym mięsem kurczaka lub serem panir. Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Strona 1 z 3