Chleby

Pachnące chleby są niejako wizytówką naszego kraju - w końcu gości wita się chlebem i solą. Widać też odżywający zwyczaj samodzielnego wypieku chleba. Pomagają w tym specjalne wypiekacze, choć równie dobrze można skorzystać z tradycyjnych metod. Domowy chleb to zawsze gwarancja zdrowia - powstaje bowiem z naturalnych składników bez ulepszaczy.

Chleby

Chleby wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Zapiekanka z czerstwego chleba z parówkami i pomidorem

Łatwa w przygotowaniu zapiekanka, która pozwoli zużyć resztki. Oszczędna i pyszna kuchnia, czyli taka, jaką lubimy. Już dziś przygotujcie zapiekankę chlebową z wędliną i pomidorem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Święcelnik to  wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną Wędzonką ze Śląska lub kiełbasą lub frankfuterkami.  „Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzonka ze Śląska (31,90 zł/kg) to wędlina z szynki dolnej zrazowej, przygotowywana według tradycyjnej śląskiej receptury. Wędzonka ze Śląska marki Berger wytworzona jest z szynki dolnej zrazowej, czyli najszlachetniejszego mięśnia szynki. Dodatkowo Wędzonka ze Śląska charakteryzuje się soczystością, którą zawdzięcza warstwie tłuszczu, będącego nośnikiem wyjątkowego smaku i aromatu. Produkt przyrządzony w zgodzie ze śląską tradycją wędliniarską, pozwala zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na samodzielne wędzenie domowymi sposobami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje

Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje

Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego, żytniego chleba. I ten aromat może unosić się w naszych domach. Szczególnie, że chleb z tego przepisu zawsze się udaje. Nie potrzeba chleba zagniatać, ani godzinami wyrabiać. Jest bardzo smaczny i długo utrzymuje świeżość. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot to prosty chleb pszenny w stylu rustykalnym. Skręcone bochenki, chrupiące z wierzchu, puszyste w środku są bardo popularne w Niemczech. Dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze chleb nabiera lekko kwaśnego smaku. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymaga wyrabiania i długotrwałego zagniatania. Wystarczy oddać głos naturze, a drożdże napowietrzą ciasto, gluten sam się uwolni i podczas pieczenia zamieni się w pyszny chleb o doskonałej strukturze.  Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przygotowanie domowego chleba żytniego według tego przepisy jest bardzo proste. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać. Nie potrzebny jest także zakwas. Chleb doskonale wyrośnie na liofilizowanych (suszonych) drożdżach, które można kupić w każdym sklepie. Gotowy chleb jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

Chleb z mąki z pełnego przemiału z marchwią

Pieczemy chleb! I to bez specjalistycznych urządzeń. Wystarczy zwykły piekarnik. Dodajemy do zaczynu pełnoziarnistą mąkę oraz marchew. Dzięki temu chleb będzie miał więcej wartości odżywczych. Podajemy przepis na chleb z mąki z pełnego przemiału i marchwi. Zobacz też: 4 przepisy na domowy chleb, Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym, Domowy pumpernikiel: dobry przepis na ciemny chleb

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb

Jak zrobić chleb? Przepis na domowy chleb

Sprawdzony przepis na chleb. Podstawowy, z mąki pszennej chlebowej. W sam raz na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łatwy chleb pszenny na drożdżach

Łatwy chleb pszenny na drożdżach

Łatwy chleb pszenny na drożdżach to czysta przyjemność pieczenia. Jeśli nie macie dość siły w rękach do wyrabiania ciasta, można użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem na niskich obrotach. Gdy upieczecie chleb raz, rozsmakujecie się w nim na zawsze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy chleb z otrębami

Domowy chleb z otrębami

Domowy chleb z otrębami to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Pieczenie chleba jest fascynujące. Nie mówiąc już o korzyściach w jedzenia własnoręcznie przygotowanego chleba. Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis

Jak upiec chleb na zakwasie z płatkami owsianymi? Sprawdzony przepis

Chleb na zakwasie z płatków owsianych jest świeży i ma chrupiącą skórkę nawet przez około tydzień. Jak upiec pyszny domowy chleb na zakwasie? Podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 6