Pieczywo

Pieczywo - bez niego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Nawet w modlitwie prosimy, by nigdy nie zabrakło nam chleba naszego powszedniego. Faktycznie w sklepach chleba nie brakuje - ale nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy chcieli. Pieczmy więc chleby, bułki i rogale, chałki i bagietki - smaczne i zdrowe!

Pieczywo

Pieczywo wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek czerstwego pieczywa. Ten łatwy przepis na semmelnknödel przyda się każdej gotującej osobie. Tak spreparowane bułki podane razem zawiesistym mięsnym sosem będą eleganckim posiłkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki

Rwaniec drożdżowy to łatwy przepis na domowe bułki w stylu francuskiej brioche. Delikatne mleczne ciasto smakuje wybornie. Drożdżowe bułeczki pszenne idealnie pasują do konfitury lub twarożku. Piecze się puszyste bułki razem w jednej formie, a potem gotowe ciasto rwie na kęsy, stąd nazwa rwaniec. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin

Parowańce z malinami to mięciutkie bułeczki wypełnione słodkim, malinowym nadzieniem. najszybciej można je zrobić w parowarze, jednak i bez niego można je przygotować. Wystarczy garnek i dopasowane do niego sitko lub po prostu kawałek gazy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadwyżek jedzenia. W tym przepisie można wykorzystać nie tylko klasyczny drożdżowy placek, ale także chałkę lub ciasto z rodzynkami, czy kruszonką. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem dobrze wykorzystanych zapasów jedzenia. Niech nic się nie zmarnuje!   Autorski przepis Piotra Kucharskiego - eksperta od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane - powstał specjalnie dla warsztatów kulinarnych Zero Waste z cyklu Akademii Smaku Sokołów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami to sprytny sposób na wykorzystanie resztek. Chrupiąca zapiekanka pozwala wysprzątać lodówkę do czysta. Można wykorzystać wszelkie resztki: końcówki kiełbasy, boczku, czy pieczeni. Wypróbujcie sprawdzone skojarzenia: kiełbasa / pieczarki lub boczek / cebula lub pieczeń / papryka. Cieszcie się smakiem. Mniej kupujcie i jeszcze mniej wyrzucajcie! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodkie tosty z grilla z syropem klonowym i owocami

Słodkie tosty z grilla z syropem klonowym i owocami

Na grillu smaży się nie tylko kiełbaski i karkówkę - można też przygotować pyszny deser! Mówimy, jak przygotować na grillu pyszne tosty francuskie z syropem klonowym i owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Nadziewana ciabatta z grilla

Nadziewana ciabatta z grilla

Grill to nie tylko dobrze wypieczone mięsa. Doskonale udają się na nim np. kanapki. Proponujemy niezwykle smakowitą ciabattę z szynką, pomidorem i mozarellą. Dowiedz się jak zrobić grillowaną ciabattę nadziewaną szynką i serem!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku

Weizenbrot to prosty chleb pszenny w stylu rustykalnym. Skręcone bochenki, chrupiące z wierzchu, puszyste w środku są bardo popularne w Niemczech. Dzięki długiemu wyrastaniu w niskiej temperaturze chleb nabiera lekko kwaśnego smaku. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Nie wymaga wyrabiania i długotrwałego zagniatania. Wystarczy oddać głos naturze, a drożdże napowietrzą ciasto, gluten sam się uwolni i podczas pieczenia zamieni się w pyszny chleb o doskonałej strukturze.  Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Chleb pszenno-żytni na drożdżach w proszku

Przygotowanie domowego chleba żytniego według tego przepisy jest bardzo proste. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać. Nie potrzebny jest także zakwas. Chleb doskonale wyrośnie na liofilizowanych (suszonych) drożdżach, które można kupić w każdym sklepie. Gotowy chleb jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 11