Dania wigilijne

Polska wieczerza wigilijna ma długą tradycję, a królujące na niej potrawy nie zmieniają się od lat. Ryby, pierogi, uszka z barszczem, kutia czy piernik są powszechnie znane i lubiane. Czasem jednak by sięgnąć ideału i przygotować dania jak za dawnych lat, trzeba mieć dobry sprawdzony przepis. To prosta recepta na pełne radości świętowanie.

Dania wigilijne

Dania wigilijne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Ziemniaki zapiekane z pomidorami -  pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Ziemniaki zapiekane z pomidorami - pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Ziemniaki zapiekane z pomidorami to super pomysł na ciepłe danie na obiad lub kolację, pozwalające pysznie wykorzystać resztki ziemniaków z poprzedniego dnia. Danie jest  niedrogie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - wypróbujcie ten prosty przepis koniecznie!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Ziemniaki z kurkami to rewelacyjne danie, które zaskoczy was smakiem. Łatwo przygotować takie ziemniaki z leśnymi grzybami. Kurki są jędrne i doskonale znoszą smażenie i zapiekanie. Do przygotowania dania można wykorzystać zarówno mrożone frytki, jak i mrożone kurki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalne kotlety ziemniaczane z grzybami leśnymi lub pieczarkami

Fenomenalne kotlety ziemniaczane z grzybami leśnymi lub pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z grzybami są po prostu fenomenalne. Proste w wykonaniu z łatwo dostępnych produktów. Jedyny problem to grzyby leśne - podgrzybki, ale poza sezonem można je zastąpić grzybami mrożonymi lub hodowlanymi, takimi jak pieczarki, czy boczniaki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami smakują obłędnie. Nie są trudne w przygotowaniu. Można je podać na obiad, jak i na kolację. Idealnie smakują z sosem pomidorowym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Barszcz czerwony według Magdy Gessler [WIDEO]

Barszcz czerwony według Magdy Gessler [WIDEO]

Jak zrobić idealny barszcz z uszkami? Okazuje się, że nie jest to takie oczywiste. W 13. ostatnim odcinku 5 serii "Kuchennych rewolucji" na widok wnętrza restauracji pod Łosiem oraz po degustacji lurowatego barszczu, słynna restauratorka powiedziała: "Jest do d*py, ale będzie pier***nik kolorów". Dlaczego? To już musicie sprawdzić sami oglądając program.  W zamian za to my podajemy przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Aromatyczny i winny czerwony barszcz Magdy Gessler  czaruje wszystkich głębią smaku i pięknego koloru. Sprawdź, jak przyrządza barszcz czerwony szefowa "Kuchennych rewolucji" i zainspiruj się jej pomysłem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis [WIDEO]

Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis [WIDEO]

Domowa ćwikła to bardzo lubiany pikantny dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonych mięs. Ćwikła z chrzanem tradycyjnie gości na świątecznym stole. Najlepsza jest przygotowana samodzielnie, z domowym chrzanem - możemy wtedy dopasować jej  ostrość do gustu domowników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rolada chałwowa: prosty przepis na roladę z kremem chałwowym

Rolada chałwowa: prosty przepis na roladę z kremem chałwowym

Rolada chałwowa to delikatny, intensywny w smaku deser, który uświetni każdą uroczystość. Rolada z chałwowym kremem smakuje każdemu, kto lubi chałwę. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe zachwyca smakiem. Przygotowanie rolady jest proste. Wypróbujcie przepis na roladę chałwową i cieszcie się subtelną delikatności biszkoptu połączonego ze słodyczą chałwy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z dorsza: przepis na rybne kotlety

Kotlety z dorsza: przepis na rybne kotlety

Kotlety z dorsza wybornie smakują z frytkami, sosem tatarskim lub surówką z kiszonej kapusty. Dorsz ma białe delikatne mięso i jest źródłem wartościowego, lekkostrawnego białka. Mięso z dorsza  dostarcza cennej witaminy B12 oraz dwóch ważnych pierwiastków, których zwykle mamy zbyt mało: jodu i selenu. Ryba jest wskazana dla kobiet w ciąży i zalecana osobom ze schorzeniami tarczycy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg faszerowany szynką i ananasem

Pstrąg faszerowany szynką i ananasem

Pstrąg z szynką i ananasem to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. To także doskonałe danie główne na świąteczny i karnawałowy stół. Uwaga! To danie zawiera mięso, dlatego warto je serwować dopiero na Boże Narodzenie! Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bezglutenowa ryba po grecku

Bezglutenowa ryba po grecku

Dla alergików święta Bożego Narodzenia to szczególnie trudny czas. Stoły uginają się od potraw, których oni w większości nie mogą spróbować. Na szczęście, można przyrządzić ich odpowiedniki w sam raz dla alergików. Zobaczcie, jak zrobić rybę po grecku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 49