Jajka i omlety

Choć jajka są składnikiem wielu dań, w tym ciast i wypieków, szczególnie ważne miejsce zajmują w menu śniadaniowym. Gotowane na miękko i na twardo, w formie jajecznicy, sadzone albo po benedyktyńsku - możliwości jest mnóstwo. Do tego jeszcze dochodzą różnorodne omlety i frittaty rodem z Italii.

Jajka i omlety

Jajka i omlety wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Kasza gryczana z jajkiem i szpinakiem z menu beszamel

Kasza gryczana z jajkiem i szpinakiem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kasza gryczana z jajkiem i szpinakiem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to super danie dla miłośników kasz. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika

Omlet z letnimi warzywami z patelni lub piekarnika jest smaczny i bardzo sycący. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek

Pasztet jajeczny z resztek to sprytny sposób na wymiecenie lodówki. Podstawą pasztetu jest masa jajeczno-śmietanowa i czerstwa bułka. Dodatki w postaci warzyw oraz wędliny lub pieczeni można dowolnie zmieniać. Taki pasztet warto przygotować na przykład z resztek niedzielnego pieczystego, kurczaka lub schabu. Wypróbujcie także inne zestawy, na przykład kurczak / por / pieczarki lub schab / cebula / jabłko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami

Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami

Pieczony naleśnik z truskawkami i jagodami to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub podwieczorek w upalny dzień. Lekkie ciasto naleśnikowe, bardziej przypominające omlet niż biszkopt i świeże, soczyste owoce to duet doskonały. Przygotowanie jest bardzo proste, jeśli będziecie stosować się do wskazówek. Przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka szparagowa z jajkiem i botwinką z menu beszamel

Zapiekanka szparagowa z jajkiem i botwinką z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zapiekanka szparagowa z jajkiem to idealne obiad na letni sezon. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 300 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca

Duński omlet (dutch baby), to prawdziwe danie na pocieszenie. Omlet o bardzo wyrośniętych brzegach bardzo łatwo przygotować, pod warunkiem, że masz patelnię lub foremkę, którą możesz wstawić do pieca i nagrzać do wysokiej temperatury. Pieczony omlet zjada się na ciepło, najczęściej na słodko, posypany cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub świeżymi owocami. Można także przygotować wersję wytrawną ze zrumienionym boczkiem, kiełbasą lub ziołami. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się urokami życia w stylu hygge.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe z owocami jagodowymi to pyszny deser lub słodki posiłek dla każdego. Puszyste placki prosto z patelni polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców to prawdzie niebo na talerzu. Idealne danie na lato, gdy owoców jest pod dostatkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet z szynką i warzywami z menu beszamel

Omlet z szynką i warzywami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Omlet z szynką i warzywami - smaczny, sycący i odpowiedni na każdą porę dnia. Porcja dostarcza 260 kcal i jest skarbnica składników odżywczych. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami to smaczne danie jednogarnkowe. Właściwie to danie z jednej patelni. Pod warunkiem, że jest wystarczająco głęboka. Połączenie niewielkiej ilości białej ryby, grzybów, ryżu i masy jajeczno-śmietanowej zamienia to proste danie w prawdziwą ucztę Lukullusa. Wasza rodzina pokocha to danie od pierwszego kęsa. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem

Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem

Frittata ze szparagami i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować bardzo szybko. Szparagi, pierś kurczaka i ryż połączone jajeczno-śmietanową masą zamienią waszą kolację lub szybki południowy posiłek w prawdziwą ucztę smakoszy. Frittatę, jak każdy omlet, zazwyczaj robi się na patelni, ale można wszystko przygotować wcześniej i przełożyć do naczynia do zapiekania. A przed samym zapieczeniem zalać jajeczną masą. To sprytny sposób nie tylko na połączenie ryżu i szparagów, ale także na wykorzystanie innych składników. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 12