Makaron udon z tofu i warzywami

Makaron udon z tofu i warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Udon to rodzaj grubego, miękkiego japońskiego makaronu z mąki pszennej. Nadaje się jako baza do wielu dań. Można go podawać w zupie oraz ze smażonymi daniami kuchni azjatyckiej. Do dostania nie tylko w sklepach z egzotyczną żywnością, ale i coraz częściej w dyskontach.

Składniki

  • 150 g makaronu udon

  • 180 g tofu (opakowanie) pokrojonego w kostkę

  • 2 marchewki pokrojone w słupki

  • 2 szalotki pokrojone w piórka

  • 3 pieczarki pokrojone w plastry

  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane

  • łyżka oleju

  • łyżka prażonych ziaren sezamu

  • opcjonalnie łyżka prażonych orzeszków ziemnych

  • Sos:

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 2 łyżki sosu chili

  • łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować sos: wymieszać sos sojowy, sos chili oraz olej sezamowy. Do sosu dodać pokrojone tofu, wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać marchewkę i pieczarki. Po 5 minutach dorzucić tofu wraz z sosem, dodać makaron i smażyć jeszcze przez kilka minut.

  • Udekorować prażonymi ziarnami sezamu oraz ewentualnie porażonymi orzeszkami.

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

Ocena: 0