Makaron udon z tofu i warzywami

2021-03-29
Tak przygotowany makaron udon jest lekko pikantny i wyrazisty w smaku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Udon to rodzaj grubego, miękkiego japońskiego makaronu z mąki pszennej. Nadaje się jako baza do wielu dań. Można go podawać w zupie oraz ze smażonymi daniami kuchni azjatyckiej. Do dostania nie tylko w sklepach z egzotyczną żywnością, ale i coraz częściej w dyskontach.

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu udon
  • 180 g tofu (opakowanie) pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • 3 pieczarki pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka oleju
  • łyżka prażonych ziaren sezamu
  • opcjonalnie łyżka prażonych orzeszków ziemnych
  • Sos:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili
  • łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować sos: wymieszać sos sojowy, sos chili oraz olej sezamowy. Do sosu dodać pokrojone tofu, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać marchewkę i pieczarki. Po 5 minutach dorzucić tofu wraz z sosem, dodać makaron i smażyć jeszcze przez kilka minut.
  • Udekorować prażonymi ziarnami sezamu oraz ewentualnie porażonymi orzeszkami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?