Kluski i pyzy

Mącznymi przysmakami kuchnia polska stoi. Kopytka, kluski śląskie, pyzy, a do tego leniwe czy pampuchy - jest w czym wybierać, a tym bardziej co smakować. Warto pamiętać o tych wszystkich daniach także w ich regionalnych wersjach. W końcu tzw. babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia to gwarancja zdrowia i... dobrego apetytu!

Kluski i pyzy

Kluski i pyzy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Kartacze - tradycyjny obiad

Kartacze - tradycyjny obiad

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, znane niegdyś na całych kresach. Jada się je także na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Są to nadziewane mięsem, spore kluski ziemniaczane, gotowane w mięsnym wywarze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne

Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne

Kluski z sera i twarogu są pyszne i łatwe do przygotowania. Idealnie sprawdzą się wtedy, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, domowego i pożywnego. Na dodatek można je przygotować dosłownie w 20 minut. Doskonale smakują polane masłem szałwiowym. Gdy wszystkie nie zostaną zjedzone - można je odsmażyć.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowe

Pieczarkowe "pyzy" gotowane na parze - przepis bezglutenowy

Pieczarkowe pyzy gotowane na parze to propozycja bezglutenowego i wegetariańskiego dania głównego, które zachwyca prostotą smaku. Pyzy gotowane na parze są znacznie delikatniejsze w smaku, a dodatek mąki z brązowego ryżu dodaje potrawie orzechowego posmaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

Kluseczki francuskie, delikatne i łatwe do przygotowania, to znakomity dodatek do zup i sosów. Wyśmienicie smakują z bulionami, czystymi zupami, ale także z delikatnymi gulaszami czy pulpetami w sosie. Można je tez podawać na słodko.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

Pyzy, gorące pyzy - takie zachęty pań sprzedających pyzy na bazarze Różyckiego pamięta każdy, kto był tam choć raz. Pyzy sprzedawane były w słoikach owiniętych w gazetę, by dłużej trzymały ciepło. Ich smak wiele osób wspomina z rozczuleniem. Proponujemy im pyzy według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika warszawskiej tradycyjnej kuchni.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

Kluski drożdżowe mają delikatną konsystencję, po prostu rozpływają się w ustach. I wcale nie są trudne do przygotowania - potrzeba tylko czasu do ich wyrośnięcia. Ale warto poczekać, bo w zamian dostajemy delikatne puszyste kluski, pasujące do dań miesnych i warzywnych, a także do zjedzenia samodzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Smażone kluski ziemniaczane - tradycyjny przepis

Smażone kluski ziemniaczane - tradycyjny przepis

Kluski ziemniaczane inaczej - nie śląskie, nie kopytka, nie pyzy. Przepis ze starej książki kucharskiej  jest  bardzo ciekawy i prosty do  wykonania, a drożdżowe kluski ziemniaczane - pyszne i delikatne. Warto spróbować!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski z żółtego sera - sprawdzony przepis

Kluski z żółtego sera - sprawdzony przepis

Kluski to jedno z ulubionych polskich dań. Można je jeść jako samodzielne danie - z sosem lub okrasą. Mogą być dodatkiem do dań miesnych  lub warzywnych. Rozmaite kluski królowały na polskich stołach, zanim zastąpiy  je gotowe makarony. Ale warto czasem przygotować kluski według spradzonych przepisów - zachwyt rodziny gwarantowany!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lane kluski - klasyczny przepis

Lane kluski - klasyczny przepis

Lane kluski najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno, z sosem - wtedy gotujemy je w osolonej wodzie. Im mniej mąki dodamy do lanych klusek, tym będą bardziej miękkie, rozpływające się w ustach i nieregularne. Im więcej mąki dodamy, tym będą bardziej twarde i spoiste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe

Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe

Kloski powstają z gotowanych ziemniaków i gotowanej marchewki. Podaje się je okraszone np. skwarkami z wędzonego boczku albo ze smażoną cebulką. Można je także podać z dowolnymi sosami: pomidorowym, mięsnymi albo grzybowymi. Wszystko wedle fantazji. Dzięki dodatkowi marchewki kaszubskie kluski mają przyjemny, pomarańczowy kolor.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 4