Kluski i pyzy

Mącznymi przysmakami kuchnia polska stoi. Kopytka, kluski śląskie, pyzy, a do tego leniwe czy pampuchy - jest w czym wybierać, a tym bardziej co smakować. Warto pamiętać o tych wszystkich daniach także w ich regionalnych wersjach. W końcu tzw. babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia to gwarancja zdrowia i... dobrego apetytu!

Kluski i pyzy

Kluski i pyzy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Ziemniaczane kluski nadziewane serem

Ziemniaczane kluski nadziewane serem

Ziemniaczane kluski nadziewane wędzonym twarogiem to pyszne danie obiadowe. Bezmięsne, ale nie pozbawione smaku. Wędzony twaróg kupisz w każdym dyskoncie spożywczym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fit kluski leniwe z menu beszamel

Fit kluski leniwe z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kluski leniwe w wersji fit - z chudego twarogu i otrąb pszennych, polane jogurtem nie ustępują tym tradycyjnym z dodatkiem tłustej śmietany. Smakują świetnie, mają przyjemną, delikatną konsystencję. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek czerstwego pieczywa. Ten łatwy przepis na semmelnknödel przyda się każdej gotującej osobie. Tak spreparowane bułki podane razem zawiesistym mięsnym sosem będą eleganckim posiłkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgierskie knedle z twarogu

Węgierskie knedle z twarogu

Węgierskie knedle z twarogu to pyszne urozmaicenie naszego menu. Puszyste knedelki przypominają kluski leniwe. Podane z owocami i słodkim jogurtem zamieniają się w prawdziwy przysmak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy

Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy

Zacierka to nic innego jak drobne kluseczki. Ich nazwa pochodzi od sposobu wykonania. Elastyczne ciasto z mąki i jajek skubie się kciukiem i palcem wskazującym, a potem „zaciera” palcami, aby uformować niewielkie kluseczki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski włoskie z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem

Kluski włoskie z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem

Kiedy nie ma się ochoty na mięso, można sięgnąć po danie warzywne lub domowe kluseczki. Razem też będą dobrze smakowały. Proponujemy więc włoskie kluski z gotowanych ziemniaków zapiekane z parmezanem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

Zupa zacierkowa to ukochana zupa naszego dzieciństwa, prosta i smaczna zup. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach. Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty, dokładnie takie, jakie robiła babcia Krysia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem

Kluski w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem

Szybki i sycący obiad? Wypróbuj przepis na kluski z kurczakiem w sosie szpinakowo-pieczarkowym. Delikatny kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z brokułami, które śmiało możesz dorzucić do poniższej listy składników. Podsmażoną pierś kurczaka w sosie podawaj z makaronem, gnocchi  lub kopytkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sos grzybowy, myśliwski do makaronów, kasz, klusek i ziemniaków

Sos grzybowy, myśliwski do makaronów, kasz, klusek i ziemniaków

Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej: domowy przepis

Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej: domowy przepis

Bezglutenowy makaron z maki kasztanowej ma orzechowy smak i doskonale sprawdza się w połączeniach z mięsnymi, grzybowym lub serowym sosami. Makaron z mąki kasztanowej naturalnie nie zawiera glutenu dlatego dobry jest dla chorych na celiakię oraz wszystkich nie tolerujących tego białka zbożowego. A do tego jest smacznym i pełnowartościowym daniem. Wypróbuj przepis na makaron z mąki kasztanowej już dziś i ciesz się jego niezwykłym smakiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 6