Kluski i pyzy

Mącznymi przysmakami kuchnia polska stoi. Kopytka, kluski śląskie, pyzy, a do tego leniwe czy pampuchy - jest w czym wybierać, a tym bardziej co smakować. Warto pamiętać o tych wszystkich daniach także w ich regionalnych wersjach. W końcu tzw. babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia to gwarancja zdrowia i... dobrego apetytu!

Kluski i pyzy

Kluski i pyzy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Kluski francuskie z grzybami: sprawdzony przepis

Kluski francuskie z grzybami: sprawdzony przepis

Kluski francuskie są bardzo delikatne, dlatego tez doskonale smakują ze świeżymi grzybami. Sprawdź, jak je przygotować. Podajemy dobry przepis na rozpływające się w ustach kluseczki francuskie z grzybami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kopytka z bobu z serem i bazylią

Kopytka z bobu z serem i bazylią

Kopytka z bobu z serem ricotta i bazylią to szybkie i nieskomplikowane danie na letni lunch lub kolację. Nie wymaga wiele pracy, a efekt niesamowity. Warto spróbować. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klasyczne knedle ze śliwkami lub truskawkami - przepis

Klasyczne knedle ze śliwkami lub truskawkami - przepis

Klasyczne knedle ze śliwkami to hit późnego lata i jesieni. Jednak po co czekać tak długo, by cieszyć się ich smakiem? Knedle wyśmienicie smakują również z truskawkami, morelami i brzoskwiniami. Oto sprawdzony przepis na knedle z owocowym nadzieniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Serowe knedle z truskawkami - przepis na pyszny podwieczorek

Serowe knedle z truskawkami - przepis na pyszny podwieczorek

Knedle z ciasta serowego z truskawkami to pyszny podwieczorek na słodko. Można je także podać na bezmięsny obiad. Są miękkie, a po rozkrojeniu puszczają truskawkowy sok.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami [pomysł na pełen obiad]

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami [pomysł na pełen obiad]

Przedstawiamy pomysł na pełen obiad: indyk nadziany morelami z kopytkami smażonymi ze świeżym rozmarynem. Do tego sałata. Lekko, smakowicie, pomysłowo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartacze - tradycyjny obiad

Kartacze - tradycyjny obiad

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, znane niegdyś na całych kresach. Jada się je także na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Są to nadziewane mięsem, spore kluski ziemniaczane, gotowane w mięsnym wywarze. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne

Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne

Kluski z sera i twarogu są pyszne i łatwe do przygotowania. Idealnie sprawdzą się wtedy, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, domowego i pożywnego. Na dodatek można je przygotować dosłownie w 20 minut. Doskonale smakują polane masłem szałwiowym. Gdy wszystkie nie zostaną zjedzone - można je odsmażyć.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowe

Pieczarkowe "pyzy" gotowane na parze - przepis bezglutenowy

Pieczarkowe pyzy gotowane na parze to propozycja bezglutenowego i wegetariańskiego dania głównego, które zachwyca prostotą smaku. Pyzy gotowane na parze są znacznie delikatniejsze w smaku, a dodatek mąki z brązowego ryżu dodaje potrawie orzechowego posmaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

Kluseczki francuskie, delikatne i łatwe do przygotowania, to znakomity dodatek do zup i sosów. Wyśmienicie smakują z bulionami, czystymi zupami, ale także z delikatnymi gulaszami czy pulpetami w sosie. Można je tez podawać na słodko.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

Pyzy, gorące pyzy - takie zachęty pań sprzedających pyzy na bazarze Różyckiego pamięta każdy, kto był tam choć raz. Pyzy sprzedawane były w słoikach owiniętych w gazetę, by dłużej trzymały ciepło. Ich smak wiele osób wspomina z rozczuleniem. Proponujemy im pyzy według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika warszawskiej tradycyjnej kuchni.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5