Słodkowodne

Choć polskie rzeki i jeziora są bogate w wiele gatunków ryb, na stołach królują ryby morskie - łososie, śledzie czy makrele. Warto nieco odwrócić trend oraz skorzystać z lokalnych zasobów, i to nie tylko przygotowując karpia wigilijnego. Polskie ryby słodkowodne - szczupaki, pstrągi, okonie - dotrą na talerz świeższe, a przez to smaczniejsze.

Słodkowodne

Słodkowodne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Smażona ryba to szybki sposób na pyszny obiad. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Największa impreza lotnicza w tym regionie Polski i pokazy, które zapierają dech w piersiach, czyli Mazury Air Show 2019, odbędą się w najbliższy weekend 3 sierpnia w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Na miejscu nie zabraknie również radiowej Jedynki i kultowego „Lata z Radiem” – audycji, którą dziennikarze Programu 1 Polskiego Radia poprowadzą ze studia plenerowego na żywo z udziałem publiczności!  Na audycję „Lato z Radiem” (godz. 9.00-12.00) podczas Mazury Air Show 2019 ze studia plenerowego przy Ekomarinie w Giżycku zaprasza Roman Czejarek.  Będąc w Giżycku należy spróbować miejscowej kuchni rybnej. Najlepsze frytki z okonia zjecie w Tawernie Marina w Giżycku. Oto łatwy przepis na te pyszne rybne smakołyki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgorz po mrągowsku: najlepszy przepis na zakąskę [LATO Z RADIEM]

Węgorz po mrągowsku: najlepszy przepis na zakąskę [LATO Z RADIEM]

Już w najbliższą sobotę LATO Z RADIEM wakacyjna audycja radiowej Jedynki nadawana będzie z malowniczego Mrągowa. Mazurski klimat sprzyja nie tylko kąpielom w jeziorach, ale i aktywnemu wypoczynkowi w rodzinnej atmosferze. A jak wypoczynek, to i jedzenie. Mrągowo i jego okolice słyną z wyśmienitej kuchni rybnej. Dlatego tym razem proponujemy przepis na węgorza po mrągowsku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp na Wigilię - przepis według Ewy Wachowicz [WIDEO]

Karp na Wigilię - przepis według Ewy Wachowicz [WIDEO]

Karp to na stole wigilijnym danie obowiązkowe. Zobacz, jak przyrządzić tę rybę według przepisu Ewy Wachowicz. Jej przepisy  cieszą się niesłabnącą popularnością, bo  doskonale trafiają w nasze gusta. Czytaj także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szczupak duszony z chrzanem - przepis Lucyny Ćwierczakiewicz

Szczupak duszony z chrzanem - przepis Lucyny Ćwierczakiewicz

"365 obiadów" to kultowa przedwojenna książka kucharska autorstwa Lucyny Ćwierczakiewicz. Wśród przepisów na cały rok nie brakuje pysznych, a przy tym łatwych dań rybnych. Jednym z nich jest szczupak duszony z chrzanem. Podajemy przedwojenny przepis na szczupaka!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wigilijna zupa rybna - przepis tradycyjny [WIDEO]

Wigilijna zupa rybna - przepis tradycyjny [WIDEO]

Wigilijna zupa rybna zamiast barszczu czy grzybowej to popularny wariant w wielu polskich domach. Przepis na tradycyjną wigilijną zupę rybną z karpia jest dość prosty - potrzebny jest wywar z filetów, głów i ogonów, do tego włoszczyzna i przyprawy. Zupę rybną można podawana z grzankami, kluskami lub posypaną posiekaną natką pietruszki. Wigilijna zupa z karpia jest łatwa do przyrządzenia, a do tego wychodzi wyśmienita!  Polecamy również inne przepisy na zupy rybne: Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną, Ciopino - przepis na włoską zupę rybną orazZupa rybna z szafranem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paszteciki z ryby w cieście francuskim: przepis na pyszną przekąskę

Paszteciki z ryby w cieście francuskim: przepis na pyszną przekąskę

Paszteciki z ryby w cieście francuskim to wyborne danie np. na wigilijną wieczerzę. Ryba najpierw "pływa" w marynacie z cherry, a potem ląduje w cieście francuskim i piecu. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale będzie pasowała do czystego barszczu - na Wigilię, ale nie tylko. Sprawdź inne nasze przepisy na niebanalne ryby: Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO] Karp faszerowany kaszą i grzybami: przepis na zapiekanego karpia [WIDEO]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem z ryby: przepis nie tylko na Wigilię [WIDEO]

Zupa krem z ryby: przepis nie tylko na Wigilię [WIDEO]

Zupa krem z ryby jest szybka w przygotowaniu a z powodzeniem nadaje się na świąteczny stół. Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego wigilijnego barszczu lub grzybowej. Im więcej gatunków ryby użyjemy do przyrządzenia kremowej zupy rybnej, tym jej smak będzie pełniejszy. Ten rodzaj zupy rybnej z powodzeniem przyrządzimy zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Karp smażony - tradycyjny przepis kuchni polskiej [WIDEO]

Smażony karp jest niewątpliwie wigilijnym daniem głównym, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Ta tradycyjna potrawa może być także zdrowa, mimo że smażona na oleju. Ważne, żeby ryba nie nasiąkła tłuszczem! Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia wigilijnego.  Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Strona 1 z 4