Pieczyste

Historia pieczystego sięga pradziejów człowieka. Wraz z okiełznaniem ognia nauczył się on np. opiekać mięso. A że tradycja kulinarna w tym zakresie rozwija się tak długo, bogactwo receptur może przyprawić o zawrót głowy. Wołowina, wieprzowina, cielęcina, a do tego drób i dziczyzna - do wyboru, do... smaku!

Pieczyste

Pieczyste wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Golonka po podlasku

Golonka po podlasku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kaczka pod pierzynką z kurek: przepis na kaczkę z grzybami

Kaczka pod pierzynką z kurek: przepis na kaczkę z grzybami

Kaczka z kurkami to pyszne i wykwintne danie.  Najlepiej podawać je ze świeżymi zielonymi warzywami, na przykład z fasolką, brukselką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka à la hasselback  - nacinana i nadziewana, szybko pieczona

Pierś kurczaka à la hasselback - nacinana i nadziewana, szybko pieczona

Pierś kurczaka à la hasselback to pieczona pierś wcześniej ponacinana i nadziana smakowitym farszem. Hasselback to popularna metoda szybkiego pieczenia. W taki sam sposób można przygotować ziemniaki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak na butelce pieczony

Kurczak na butelce pieczony

Kurczak pieczony na butelce piwa to doskonałe danie na niedzielny obiad lub wykwintną kolację. Ma same zalety: nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje i nawilża mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol szybko paruje, nie czuć więc go i danie można polecić kierowcom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 135 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną golonką Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Przepis na golonkę w piwie inspirowaną przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Ostrowie Wielkopolskim. Tam restauratorka zamieniła knajpę włoską na "Golonkę w pepitce", restaurację z kuchnią wielkopolską, w której golonka w piwie jest sztandarowym daniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przepis na kurczaka pieczonego w migdałach

Przepis na kurczaka pieczonego w migdałach

Kurczak w migdałach to oryginalny sposób na przygotowanie mięsa z drobiu. Migdały są zdrowe i nadają kurczakowi wykwintny charakter. Tak upieczony kurczak nadaje się idealnie na rodzinny obiad o bardziej uroczystym charakterze.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Polędwica Wellington - na uroczysty obiad + WIDEO

Polędwica Wellington - na uroczysty obiad + WIDEO

Polędwica Wellington to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Podaje się ją podczas uroczystych obiadów, w czasie świąt i w eleganckich restauracjach. Zobacz jak zrobić w domu polędwicę na sposób angielski.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab pieczony: przepis na danie na świąteczny stół

Schab pieczony: przepis na danie na świąteczny stół

Schab pieczony to jedno z tradycyjnych świątecznych dań. Co zrobić, żeby po wyjęciu z piekarnika schab był miękki i soczysty? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na tą świąteczną potrawę! 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 350 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie polędwiczek wieprzowych? Wypróbuj autorski przepis Jana Kuronia na polędwiczki z chrzanem, podane na rukoli i salsie żurawinowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis

Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis

Rolada schabowa to świetna propozycja, bo można ją serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wypróbuj nasz przepis na roladę schabową z boczkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 9