Pieczyste

Historia pieczystego sięga pradziejów człowieka. Wraz z okiełznaniem ognia nauczył się on np. opiekać mięso. A że tradycja kulinarna w tym zakresie rozwija się tak długo, bogactwo receptur może przyprawić o zawrót głowy. Wołowina, wieprzowina, cielęcina, a do tego drób i dziczyzna - do wyboru, do... smaku!

Pieczyste

Pieczyste wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Super skrzydełka pieczone w piwie: hit na weekend

Super skrzydełka pieczone w piwie: hit na weekend

Skrzydełka pieczone w piwie to pyszna przekąska lub rodzinny obiad. Bardzo łatwo je przygotować. Skrzydełka są tanie, a jedzenie ich to czysta przyjemność. Najlepiej smakują z keczupem lub sosem jogurtowym. 

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą

Pierwszorzędne żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą

Żeberka wieprzowe pieczone z jabłkami i cebulą to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie ma nic lepszego niż obgryzanie pysznych żeberek. Wieprzowina przyprawiona szałwią i jabłkami smakuje doskonale. Pyszny sos, który powstanie idealnie pasuje do ziemniaków. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią

Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią

Kurze nóżki pieczone z dynią to pyszne danie obiadowe. Nogi kurczaka zamarynowane w musztardzie nabierają pikantnego smaku, co wzmacnia jeszcze dodatek rukoli, choć nie jest konieczny. Upieczona w ten sposób dynia jest pyszna, a kurczak wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Do tego dania najlepiej wybrać odmianę dyni, która nie wymaga obierania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rewelacyjne udka kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym

Rewelacyjne udka kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym

Udka kurczaka zapiekane w sosie śmietanowym to łatwy sposób na pyszny obiad. Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować śmietanowy sos, zalać i wstawić do piekarnika, aby cieszyć się wybornym smakiem soczystego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami

Perfekcyjny kurczak pieczony w całości z warzywami

Kurczak pieczony w całości z warzywami to pyszny pomysł. Jeśli jeszcze do środka kurczaka włożycie trochę warzyw i kawałek jabłka, nie tylko po upieczeniu zachowa soczystość, ale będzie też wybornie smakował. Jak upiec perfekcyjnego kurczaka? To proste z naszym przepisem krok po kroku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem - doskonale soczysta

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami i serem jest pyszna i niezwykle sycąca. Swoją soczystość zachowuje dzięki wilgotnemu dodatkowi pomidorów i serowej skorupki, która zapobiega odparowaniu wilgoci. Świetne danie na rodzinny posiłek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapitalna pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami

Kapitalna pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami

Pierś kurczaka pieczona z grzybami i warzywami, a właściwie warstwy filetu drobiowego przekładane pysznym farszem to idealne danie obiadowe. Zamiast klasycznej pieczeni warto czasem sięgnąć po przepis na to przepyszne danie. Warstwy mięsa są soczyste i pełne smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonała pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha

Doskonała pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha

Pierś kurczaka pieczona w miodzie i sosie sriracha to soczyste i pikantne danie. Idealnie sprawdza się na imprezach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku

Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku

Pieczeń ze schabu karkowego po chińsku to świetny pomysł na wykorzystanie dobrego gatunkowo mięsa w nieco inny sposób. Chińczycy bardzo sobie cenią tłuste kawałki wieprzowiny, takiej ka boczek, czy schab karkowy. Są mistrzami w przygotowaniu tego gatunku mięsa. Warto czasem odejść od utartej ścieżki i wypróbować przepis, który w smaku bardzo jest podobny do kuchni polskiej. W ten sposób można przygotować schab karkowy, łopatkę, a nawet boczek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej

Fenomenalny schab pieczony w glazurze miodowo-musztardowej

Pieczony schab to nasze ulubione danie obiadowe. Świetnie smakuje również na zimno. Mięso upieczone w musztardzie z dodatkiem białego wina jest nie tylko soczyste i rozpływa się ustach, ale zyskuje dodatkowo przepyszny sos do podania razem z mięsem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 21