Placki

Placek, czyli szybki sposób na ciasto. Pod pojemnym słowem placek kryją się zazwyczaj ciasta ucierane, z dodatkiem niewielkiej ilości proszku do pieczenia albo ciasta drożdżowe. Placek to ciasto bez wielkich aspiracji, proste w przygotowaniu, ale... Kto nie lubi klasycznego placka drożdżowego z kruszonką albo śliwkami? Kto oprze się kawałkowi popularnej zebry czy murzynka? Kto odmówi zjedzenia kawałka babki cytrynowej?

Placki

Placki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Chaczapuri: przepis na gruzińskie placki drożdżowe [WIDEO]

Chaczapuri: przepis na gruzińskie placki drożdżowe [WIDEO]

Chaczapuri - gruzińskie drożdżowe placki ze smakowitym farszem serowym. Domowe chaczapuri mogą mieć różne kształty, być smażone się na patelni bez dodatku tłuszczu lub pieczone w piecu. Na jeszcze gorące kładzie się kawałek masła i podaje z kwaśną śmietaną. Chaczapuri adżarskie są pieczone w piecu, mają kształt łódki, a na serowy farsz wbija się jajko (lub samo żółtko). Bardzo powszechne są chaczapuri okrągłe, które później kroi się jak pizzę lub po prostu odrywa z nich kawałki placka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Langosze: przepis na kultowy węgierski street food [WIDEO]

Langosze: przepis na kultowy węgierski street food [WIDEO]

Langosze - płaskie placki drożdżowe wywodzą się z tradycyjnej kuchni węgierskiej. Najczęściej podawane są z masłem czosnkowym ( lub sosem czosnkowym) albo ze śmietaną i serem. Niektórzy polewają je dodatkowo sosem pomidorowym lub keczupem. Powszechnie lubiane langosze można spotkać nie tylko w restauracjach i barach, sprzedawane są także w ulicznych budkach – zresztą nie tylko na Węgrzech, ale również w Bratysławie i Wiedniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bliny z otrębów: przepis na kolację DIETA DUKANA

Bliny z otrębów: przepis na kolację DIETA DUKANA

Sprawdź przepis na bliny z otrębów - przepis na kolację na diecie Dukana. Można je jeść z łososiem, szynką lub chudym twarogiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Dietetyczne placki z cukinii wg diety fit Chodakowskiej

Dietetyczne placki z cukinii wg diety fit Chodakowskiej

Dieta osób trenujących fitness, chcących mieć płaski brzuch i idealną sylwetkę nie polega na niejedzeniu. Wręcz przeciwnie, żeby chudnąć i budować mięśnie musimy się regularnie ożywiać. Placki z cukinii też są dla ludzi na diecie, pod warunkiem, że przyrządzimy je tak jak proponuje Ewa Chodakowska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placki ziemniaczane nadziewane grzybami, zapiekane z serem [PRZEPIS DLA SMAKOSZY]

Placki ziemniaczane nadziewane grzybami, zapiekane z serem [PRZEPIS DLA SMAKOSZY]

Placki ziemniaczane z grzybami, zapiekane z serem to doskonały pomysł na pyszną kolację albo obiad. Przepis jest bezmięsny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki

Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki

Kasza jaglana jest doskonałą bazą do tworzenia potraw na słodko i wytrawnie. Można z niej przygotować pyszne racuchy z cynamonem - doskonały  zdrowy i rozgrzewający deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bliny gryczane - przepis na tradycyjne bliny

Bliny gryczane - przepis na tradycyjne bliny

Bliny to drożdżowe placki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Spożywane są szczególnie w ostatnim tygodniu karnawału, zwanym Maselnicą, ale także w innych porach roku, bez kontekstu religijnego. bliny serwowane są na wytrawnie - z kawiorem to już klasyka, ale podawane też są z łososiem i innymi rybami. Można je też podawać na słodko - z konfiturami czy miodem. Zawsze - w towarzystwie kwaśnej śmietany!    

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Syrniki - przepis

Syrniki - przepis. Jak zrobić tradycyjne rosyjskie placuszki serowe?

Syrniki - to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Sekretem delikatności i puszystości serowych placków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki lub kaszy manny. Można je jeść w wersji wytrawnej, ale najczęściej jada się je na słodko: z rodzynkami, miodem, konfiturami lub kwaśną śmietaną. Bardzo smaczne są także bez żadnych dodatków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Placuszki z owocami i miodem: przepis na weekendowe śniadanie

Placuszki z owocami i miodem: przepis na weekendowe śniadanie

Placuszki z owocami i miodem na śniadanie? Dlaczego nie! Jeśli na co dzień nie masz czasu na pyszne śniadanie a kanapki, mleko z płatkami i jogurt to twoja codzienność, spraw sobie i swoim bliskim przyjemność i w weekend przygotuj coś pysznego. Placuszki z owocami i miodem możesz przyrządzić wedle własnego smaku. Nie jest to niskokaloryczny posiłek, ale za to bardzo pyszny. Nudnym kanapkom powiedz nie i zaskocz rodzinę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placki rybne - przepis dietetyczny [dieta Dukana]

Placki rybne - przepis dietetyczny [dieta Dukana]

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej (lub diecie Dukana, czyli białkowej) nie musisz odmawiać sobie jedzenia placków. Oto dietetyczny przepis na placki rybne pełne białka, z zastosowaniem produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Spróbuj!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5