Keks

Keks to popularne ciasto biszkoptowe, które ma kilka znaków rozpoznawczych - przede wszystkim prostokątna forma i bogactwo bakalii znajdujących się w środku. Do keksa dodaje się m.in. orzechy, rodzynki, suszone owoce czy wiórki kokosowe. Choć Polacy lubią smakować keks przez cały rok, to największą popularnością cieszy się w okresie Bożego Narodzenia.

Keks

Keks wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Ciasto marcepanowe z żurawiną

Ciasto marcepanowe z żurawiną

Ciasto marcepanowe z żurawiną pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Wykorzystaj nasz przepis i zaskocz swoich bliskich w święta takim wypiekiem!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 16 OSÓB

Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks

Szybki keks z jabłkami: przepis na prosty keks

Keks z dodatkiem jabłek, które nadadzą temu ciastu jeszcze większego aromatu, jest  bardzo prosty do przygotowania. Jego zaletą jest to, że ciasto może stać kilka dni, a nawet tygodni. Dzięki bakaliom jest to zdrowy i pożywny deser.. Jest aromatyczny i przepełniony różnymi smakami. Pamiętajmy tylko, że masę bakaliową najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas keks będzie o wiele smaczniejszy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]

Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]

Keks makowy to ciasto dla tych, którzy lubią mak i bakalie, ale nie chcą się zmagać z przygotowaniem makowca. Sprawdź, jak zrobić keks makowy krok po kroku! Zobacz także: Przepis na tradycyjny keks świąteczny oraz Przepis na angielski keks z rumem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks pomarańczowy z bakaliami: przepis na niebanalny świąteczny deser

Keks pomarańczowy z bakaliami: przepis na niebanalny świąteczny deser

Keks z bakaliami - przepis na ten oryginalny wypiek może przydać się przed Bożym Narodzeniem w każdej kuchni. Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy nie patrzymy na kalorie i możemy pozwolić sobie na trochę więcej, jedząc pyszne świąteczne wypieki. Zobacz także inne przepisy na keks: Jak zrobić keks angielski z rumem Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel

Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel

Keks świąteczny to jedno z ciast, które tradycyjnie pojawia się na stole w Boże Narodzenie. Jak go upiec, by smakował niebiańsko i się udał? Skorzystajcie z przepisów Kingi Paruzel, autorki książki Nie... zwykła kuchnia, bo każdy jest innyKinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji kulinarnego show Masterchef, najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów. Zobacz także inne przepisy na keksy: Jak zrobić keks angielski z rumem Keks pomarańczowy z bakaliami Keks bezglutenowy 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Keks angielski z rumem: dobry przepis

Keks angielski z rumem: dobry przepis

Keks angielski to obfitość bakalii podkręcona smakiem rumu. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję - od świąt po zwykłe spotkanie ze znajomymi. Sprawdź, jak przygotować wilgotny, aromatyczny keks angielski krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis. Zobacz także inne przepisy na keks: Keks pomarańczowy z bakaliami Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks zimowy bezglutenowy: sprawdzony przepis

Keks zimowy bezglutenowy: sprawdzony przepis

Przepis na keks w wersji bezglutenowej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Bogaty, oryginalny smak ciasto zawdzięcza czterem rodzajom mąki, połączeniu bakalii i surowych owoców oraz dodatkowi aromatycznych przypraw kojarzonych raczej z piernikiem: kardamonu i gałki muszkatołowej. Zobacz także inne przepisy na keks: Jak zrobić keks angielski z rumem Keks pomarańczowy z bakaliami Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Świąteczny keks - pochodzenie, właściwości odżywcze, przepis

Świąteczny keks - pochodzenie, właściwości odżywcze, przepis

Keks, obficie wypełniony bakaliami, to ciasto idealne na święta - zwłaszcza Boże Narodzenie, ale też Wielkanoc. Dobrze przygotowany keks możemy przechowywać nawet kilka tygodni, a ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Podajemy prosty, sprawdzony przepis na świąteczny keks. Zobacz także inne przepisy na keks: Jak zrobić keks angielski z rumem Keks pomarańczowy z bakaliami Keks świąteczny według Kingi Paruzel

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Konfitura z arcydzięgla czyli kandyzowana anżelika

Konfitura z arcydzięgla czyli kandyzowana anżelika

Konfitura z arcydzięgla jest znakomitym dodatkiem do ciast. Jej niezwykły aromat, smak i barwa sprawiały, że dawniej gospodynie zawsze miały pod ręką 1-2 słoiczki takiej konfitury. Urozmaica smak ciast biszkoptowych, drożdżowych i piaskowych. Kandyzowana anżelika pełni też rolę dekoracyjną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Strona 1 z 1