Ciasto drożdżowe

Dodatek drożdży sprawia, że ciasto niemalże rośnie w oczach. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne, na dobre wpisało się w słodki krajobraz kulinarny w Polsce. Ciasto drożdżowe stanowi bazę do większych ciast, takich jak babki, albo mniejszych wypieków - zwłaszcza pączków i wszelkiej maści drożdżówek, a także chleba i bułek.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką

Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką

Drożdżowe bułeczki z kruszonką pełne truskawek i migdałów - zachwycą smakiem i zapachem. Doskonałe na śniadanie lub na deser, albo jako przekąska w czasie pikniku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Topinambur w smaku przypomina ziemniaka, ale ma bardziej orzechowy smak. Warto przywrócić do łask to nieco zapomniane warzywo, gdyż jest niedrogie, łatwe w uprawie i ma wiele kulinarnych zastosowań, na przykład: domowy chleb z czarnuszką. Na ciepło z masłem koperkowym to idealny śniadaniowy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek drożdżowy z serem - jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Placek drożdżowy z serem - jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Ciasta drożdżowe to jedne z najlepszych wypieków. I jeśli można o słodkościach mówić, że mogą być nietuczące, to właśnie ciasta drożdżowe takie są. Ciasta na bazie drożdży można łączyć z innymi składnikami, czego najlepszym dowodem są makowce, a także z białym serem. Sprawdź, jak to zrobić.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

Kluski drożdżowe mają delikatną konsystencję, po prostu rozpływają się w ustach. I wcale nie są trudne do przygotowania - potrzeba tylko czasu do ich wyrośnięcia. Ale warto poczekać, bo w zamian dostajemy delikatne puszyste kluski, pasujące do dań miesnych i warzywnych, a także do zjedzenia samodzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

Ryba w cieście z pieczarkami to nic innego jak pyszne ciasto drożdżowe w kształcie ryby z nadzieniem rybno-pieczarkowym. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis

Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis

Drożdżowe ciasto, które tradycyjnie podaje się na Wielkanoc, nie musi być pracochłonne. Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi i bakaliami – sprawdzony przepis na ciasto „bez roboty” – zrobi je nawet początkujący miłośnik gotowania. Struclę można też upiec w formie do baby. Będzie bardziej dekoracyjna, gdy ponacinamy ją promieniście na brzegach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym

Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym

Przedstawiamy przepis na pyszną babę drożdżową, zawijaną z nadzieniem karmelowym. Karmel możemy zrobić samodzielnie, ale tu w tym przepisie używamy gotowej masy karmelowej (krówkowej).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny przepis na babę drożdżową z migdałami

Tradycyjny przepis na babę drożdżową z migdałami

Baba drożdżowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Upieczona w wysokiej formie, posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem, będzie grała pierwsze skrzypce na wielkanocnym stole. Podajemy sprawdzony przepis jak na babę drożdżową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami

Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami

Sekret wilgotnej baby drożdżowej tkwi w szczegółach. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, musi wyrastać w cieple i spokoju, a tłuszcz do niego dodajemy pod koniec wyrabiania, kiedy jest już nasycone powietrzem. Wypróbuj ten przepis na wilgotną babę drożdżową z rodzynkami - na pewno się uda!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Drożdżówka niespodzianka - przepis na Wielkanocne ciasto z jajkiem

Drożdżówka niespodzianka - przepis na Wielkanocne ciasto z jajkiem

Na Wielkanoc zazwyczaj robimy jajka faszerowane lub klops z jajkiem. Tym razem proponujemy przepis na nietypową drożdżówkę z niespodzianką - upieczonym jajem w środku. Przepis ten wymyślił znany szef kuchni Robert Muzyczka. Zobacz jak zrobić wielkanocną drożdżówkę z jajkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5