Ciasto drożdżowe

Dodatek drożdży sprawia, że ciasto niemalże rośnie w oczach. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne, na dobre wpisało się w słodki krajobraz kulinarny w Polsce. Ciasto drożdżowe stanowi bazę do większych ciast, takich jak babki, albo mniejszych wypieków - zwłaszcza pączków i wszelkiej maści drożdżówek, a także chleba i bułek.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Baba drożdżowa z dynią: przepis na pyszne ciasto z dyni

Baba drożdżowa z dynią: przepis na pyszne ciasto z dyni

Przepis na pyszną drożdżową babę z dodatkiem puree z dyni i aromatycznego cynamonu i kardamonu. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny deser. Podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty

Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty

Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione w sklepie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką

Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką

Drożdżowe bułeczki z kruszonką pełne truskawek i migdałów - zachwycą smakiem i zapachem. Doskonałe na śniadanie lub na deser, albo jako przekąska w czasie pikniku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Domowy chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Topinambur w smaku przypomina ziemniaka, ale ma bardziej orzechowy smak. Warto przywrócić do łask to nieco zapomniane warzywo, gdyż jest niedrogie, łatwe w uprawie i ma wiele kulinarnych zastosowań, na przykład: domowy chleb z czarnuszką. Na ciepło z masłem koperkowym to idealny śniadaniowy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek drożdżowy z serem - jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Placek drożdżowy z serem - jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Ciasta drożdżowe to jedne z najlepszych wypieków. I jeśli można o słodkościach mówić, że mogą być nietuczące, to właśnie ciasta drożdżowe takie są. Ciasta na bazie drożdży można łączyć z innymi składnikami, czego najlepszym dowodem są makowce, a także z białym serem. Sprawdź, jak to zrobić.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

Kluski drożdżowe mają delikatną konsystencję, po prostu rozpływają się w ustach. I wcale nie są trudne do przygotowania - potrzeba tylko czasu do ich wyrośnięcia. Ale warto poczekać, bo w zamian dostajemy delikatne puszyste kluski, pasujące do dań miesnych i warzywnych, a także do zjedzenia samodzielnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

Ryba w cieście z pieczarkami to nic innego jak pyszne ciasto drożdżowe w kształcie ryby z nadzieniem rybno-pieczarkowym. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis

Strucla drożdżowa z powidłami i bakaliami - łatwy przepis

Drożdżowe ciasto, które tradycyjnie podaje się na Wielkanoc, nie musi być pracochłonne. Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi i bakaliami – sprawdzony przepis na ciasto „bez roboty” – zrobi je nawet początkujący miłośnik gotowania. Struclę można też upiec w formie do baby. Będzie bardziej dekoracyjna, gdy ponacinamy ją promieniście na brzegach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym

Baba drożdżowa, zawijana z nadzieniem karmelowym

Przedstawiamy przepis na pyszną babę drożdżową, zawijaną z nadzieniem karmelowym. Karmel możemy zrobić samodzielnie, ale tu w tym przepisie używamy gotowej masy karmelowej (krówkowej).

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny przepis na babę drożdżową z migdałami

Tradycyjny przepis na babę drożdżową z migdałami

Baba drożdżowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Upieczona w wysokiej formie, posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem, będzie grała pierwsze skrzypce na wielkanocnym stole. Podajemy sprawdzony przepis jak na babę drożdżową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 6