Ciasta bezglutenowe

Dieta bezglutenowa stanowi hit ostatnich lat. Jedni stosują ją z wyboru, inni z przyczyn zdrowotnych. Nietolerancja glutenu nie musi przekładać się na rezygnację ze słodkich wypieków. Ciasta bezglutenowe powstają na bazie produktów pozbawionych tego składnika, takich jak mąka migdałowa, kasztanowa, gryczana, kukurydziana czy starta kasza jaglana.

Ciasta bezglutenowe

Ciasta bezglutenowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Brownie bez glutenu i bez mleka - deser dla alergików

Brownie bez glutenu i bez mleka - deser dla alergików

Brownie bez glutenu i bez mleka - jak je przyrządzić? Tradycyjnymi świątecznymi przysmakami i deserami mogą cieszyć się także i alergicy, o ile tylko wypieki zostaną przygotowane z odpowiednich składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowa, bezglutenowa

Domowa, bezglutenowa "bułka tarta" - czym panierować bez glutenu

Ta panierka, czyli domowa, bezglutenowa "bułka tarta" wykonana na bazie mąki z ciecierzycy jest nie tylko wzbogacona o białko i żelazo ale nie wchłania również tłuszczu! Doskonale nadaje się do kalafiora i fasolki szparagowej z zasmażką, czy też do panierowania kotletów. Polecamy ją nie tylko tym, którzy są na diecie bezglutenowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kopytka z batatów z szałwią i wegańskim parmezanem

Kopytka z batatów z szałwią i wegańskim parmezanem

Kopytka z batatów (bezglutenowe) mają moc uszczęśliwiania, nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze mają optymistyczny pomarańczowy kolor. Posypane chipsami z szałwii i wegańskim parmezanem zadowolą podniebienia nie tylko wegan. Spróbuj.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Bananowiec z orzechami - bezglutenowe ciasto na oleju kokosowym

Bananowiec z orzechami - bezglutenowe ciasto na oleju kokosowym

Bananowce uzależniają. Ta wersja bananowca obłędnie pachnie cynamonem, jest chrupiąca od orzechów włoskich i nie zawiera rafinowanego cukru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]

Tarta orzechowa z nadzieniem szpinakowym i białymi szparagami [bezglutenowa i wegetariańska]

W tej zielonej od szpinaku tarcie harmonijnie łączą się wyraziste orzechy włoskie z delikatnym smakiem kontrastujących kolorystycznie, białych szparagów, a wszystko doprawione czosnkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mrożony deser czekoladowy [DIETA DUKANA]

Mrożony deser czekoladowy [DIETA DUKANA]

Na diecie odchudzającej Dukana dozwolone są desery czekoladowe, byle nie były za słodkie i oczywiście muszą zawierać białko. Prezentujemy przepis na mrożony deser czekoladowy, który mogą jeść wszystkie osoby odchudzające się, także te, na diecie Dukana.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto czekoladowe bez mąki - DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA

Ciasto czekoladowe bez mąki - DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA

Nawet na diecie mamy czasem chęć na małe, słodkie co nieco. Życie zupełnie bez słodyczy jest pozbawione blasku i radości, dlatego pokazujemy jak osłodzić sobie dietę niskowęglowodanową ciastem czekoladowym bez mąki. Ciasto jest bezglutenowe. Jedna porcja zawiera ok. 280 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej - przepis bezglutenowy

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej - przepis bezglutenowy

Pascha jaglana to tradycyjny wielkanocny deser w wersji bezglutenowej. Pascha z kaszy jaglanej to propozycja dla osób chorych na celiakię, cierpiących z powodu alergii lub nadwrażliwości na gluten. Przepis na paschę z kaszy jaglanej z pewnością docenią także zwolennicy zdrowej i lekkiej diety. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy", wyd. Bukowy Las.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty wg Jamiego Olivera

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty wg Jamiego Olivera

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty jest wilgotne, puszyste, cudownie pachnące cytrusami. Zapach pomarańczy, roznosi się po całym mieszkaniu. Najlepiej to ciasto robić w sezonie na cytrusy, czyli zimą. A najładniej wygląda, gdy użyjemy sycylijskich pomarańczy (takich z mocno czerwonym miąższem).  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne [ŁATWY PRZEPIS]

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne [ŁATWY PRZEPIS]

Ciasteczka bezglutenowe to alternatywna wersja słodkości przeznaczona dla osób, które nie przyswajają glutenu. Zobaczcie, jak prosto i szybko można samemu upiec bezglutenowe ciasteczka świąteczne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3