Biszkopty

Biszkopty wypieka się z mąki pszennej (niekiedy z dodatkiem ziemniaczanej), jaj i cukru. Są lekkie i puszyste, stanowią podstawę wielu smakowitych wypieków. Na bazie ciasta biszkoptowego powstają torty, słodkości z kremem, galaretką czy owocami. Ważne miejsce wśród biszkoptów zajmują też babeczki i ciasteczka.

Biszkopty

Biszkopty wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą

Revani to pyszne, nasączone alkoholowym ponczem ciasto z kaszą manną. Tradycyjnie przygotowywane Turcji i Grecji w okresie okołonoworocznym. Podaj je z lodami waniliowymi - smakuje nieziemsko.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanocny tort - zajączek

Wielkanocny tort - zajączek

Jak zrobić smaczny i oryginalny tort wielkanocny w kształcie zajączka? Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto. Dzieci będą na pewno zachwycone. Dorośli również. bo tort jest bardzo smaczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

W przypadku biskwitów pyszne ciasto to podstawa. Ważne jest jednak i to, byśmy placuszki złożyli na pół od razu po upieczeniu – inaczej nie nadamy im pożądanej formy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

Ciasteczka baletki - wszyscy pamiętamy ich smak z dzieciństwa. Nazywane też maczkami lub bitkami zawsze przygotowane tak samo - miękkie i jednocześnie kruche ciasteczka połączone warstwą marmolady i obficie obsypane makiem. Podajemy dziś sprawdzony przepis na baletki. Zobacz też: Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz, Amoniaczki - kruche ciasteczka z dzieciństwa w PRL, Wuzetka: słodki symbol Warszawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis

Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis

Zobacz, jak szybko zrobić pyszną roladę z bananami i bitą śmietaną. Choć jest nieco kaloryczna, warto się na nią skusić! Podajemy dobry, sprawdzony przepis.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?

Tort z masą piernikową - jak zrobić tort piernikowy?

Co zrobić z nadmiarem piernika lub ciastek korzennych? Możesz użyć ich jako masy do tortu. W połączeniu z czekoladą, likierem pomarańczowym i bitą śmietaną będą smakować wybornie. Sprawdź, jak zrobić efektowny tort z masą piernikową. Polecamy również inne piernikowe łakocie: Moczka - śląska słodka zupa piernikowa z bakaliami, Piernik marchewkowy oraz Pierniczki całuski.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biszkoptowe serduszka - przepis na domowe ciasteczka

Biszkoptowe serduszka - przepis na domowe ciasteczka

Każdy łasuch uwielbia ciasteczka domowej roboty, a szczególnie takie, które nie tylko pysznie smakują, ale również pięknie wyglądają. Sprawdź, jak zrobić domowe biszkopty, które zadowolą podniebienie każdego łakomczucha.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biszkopt białkowy z makiem do tortów

Biszkopt białkowy z makiem do tortów

Biszkopt białkowy z makiem to świetna baza tortowa z dużą ilością maku. Biszkopt przygotowany na samych białkach idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty. Pasuje do tortów ze śmietankowym lub rumowym kremem, ale także jako samodzielne ciasto do herbaty. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Biszkopt z makiem jest mało słodki i co ważne, nie kruszy się.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami [WIDEO]

Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami [WIDEO]

Daktyle i migdały to bardzo lubiane i zdrowe bakalie. Dlatego tort daktylowo-migdałowy może stać się prawdziwym hitem rodzinnych uroczystości. Migdały lubią prawie wszyscy, z suszonymi daktylami jest trochę gorzej. Ale w torcie z pewnością zasmakują nawet wybrednym uczestnikom spotkania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort reforma - serbski przysmak świąteczny

Tort reforma - serbski przysmak świąteczny

Serbski tort o wdzięcznej nazwie "reforma" to bogaty, wielowarstwowy orzechowy biszkopt z kremowym nadzieniem czekoladowym. W Serbii Reforma Torta przygotowuje się go na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 4