Babki

Klasyczną babę z ciasta drożdżowego przygotowuje się na Wielkanoc. Ciasto wyróżnia się charakterystycznym kształtem - powstaje bowiem w karbowanej formie w kształcie ściętego stożka. Ale babki to też wypieki całoroczne! Piaskowe, cytrynowe czy czekoladowe - warto pamiętać o tych smacznych polskich słodkościach.

Babki

Babki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

Cytrynowe ciasto z mąki migdałowej pokryte kremem z serka mascarpone to idealny deser dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i orzeźwiające w smaku. W kremie zakochają się wszystkie dzieci bez względu na wiek. Łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto bezglutenowe bez krztyny mąki pszennej. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Babka jogurtowa polana lukrem to ciasto delikatne i wilgotne, lekkie - w sam raz na Wielkanoc. Oczywiście możesz kupić babkę w sklepie, ale lepiej smakuje upieczona w domu. Oto nasz sprawdzony przepis.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Babka drożdżowa, pulchna, z rodzynkami to ideał, który chętnie widzimy nie tylko na wielkanocnym stole. Chcesz upiec taką babkę? Zajrzyj do naszego przepisu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa [WIDEO]

Babka wielkanocna - podwójnie czekoladowa [WIDEO]

Babka wielkanocna, razem z mazurkiem, powinna zajmować honorowe miejsce na świątecznym stole. Polecamy wam dziś przepis na babkę wielkanocną w białej czekoladzie. Przyrządza się ją bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oryginalna babka wielkanocna - przepis na dwukolorowe ciasto wielkanocne

Oryginalna babka wielkanocna - przepis na dwukolorowe ciasto wielkanocne

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki. A może w tym roku wykonasz oryginalną babkę wielkanocną w dwóch kolorach? Mamy przepis, który na pewno Cię zainspiruje.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wielkanocna baba orzechowa

Wielkanocna baba orzechowa

Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami i babą wielkanocną. Ta ostatnia smakuje najlepiej, jak zrobi się ją samemu w domu. Wypróbuj nasz przepis na pyszną wielkanocną babę z orzechami.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kulicz paschalny: przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Kulicz paschalny: przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Kulicz to nic innego jak baba wielkanocna podawana podczas prawosławnych świąt. Pieczony jest na bazie drożdży z dodatkiem orzechów i rodzynek oraz polewany dużą ilością lukru. Podajemy przepis na rosyjski kulicz paschalny.

Ocena: 4,5

Poziom: TRUDNY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem - przepis nie tylko na Wielkanoc

Babka nadziewana szpinakiem, białym serem i jajkiem - przepis nie tylko na Wielkanoc

Baby wielkanocne to przede wszystkim te przygotowywane na słodko. Tym razem proponujemy babkę wielkanocną na słono - ze szpinakiem, białym serem i jajkiem. Z pewnością ciekawie urozmaici wielkanocny stół, choć tak naprawdę można ją piec przez cały rok.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka piaskowa - biszkoptowa wersja tradycyjnej baby wielkanocnej [WIDEO]

Babka piaskowa - biszkoptowa wersja tradycyjnej baby wielkanocnej [WIDEO]

Tradycyjne baby wielkanocne pieczone są z ciasta drożdżowego. Jednak przygotowanie baby drożdżowej zajmie nam dużo czasu. Możemy go zaoszczędzić, przygotowując babkę wielkanocną z ciasta biszkoptowego. Jest równie smakowita i pachnąca jak ta tradycyjna. Sprawdź, jak zrobić babkę piaskową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka marmurkowa - przepis Gai Kuroń

Babka marmurkowa - przepis Gai Kuroń

Babka marmurkowa to efektowne i zawsze udane ciasto. Do tego absolutnie przepyszne. Puszyste wnętrze skrywa dwa rodzaje ciasta, waniliowego wymieszanego z czekoladowym. Babkę marmurkową poleca Gaja Kuroń, córka Macieja Kuronia, szef kuchni trzeciego stopnia, uczestniczka VI edycji MasterChefa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 7