Aromatyczna zupa dyniowo-batatowa

Aromatyczna zupa dyniowo-batatowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Talerz gorącej zupy to solidna dawka witamin!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gorące zupy są świetnym rozwiązaniem, gdyż szybko zaspokajają głód i sycą na dłużej. Pikantne przyprawy pobudzają metabolizm i wspomagają odchudzanie.

Składniki

  • duży batat

  • 500 g dyni

  • marchewka

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek imbiru wielkości kciuka

  • 2 łyżki oliwy

  • 800 ml bulionu

  • 2 łyżki śmietany 18-proc.

  • łyżeczka curry

  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki 

  • sól

  • pieprz

  • pestki dyni do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać i pokroić w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone wcześniej warzywa. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.

  • Pod koniec dodać starty imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.

Ocena: 3