Szynka pieczona, świąteczna, z jabłkami

Szynka pieczona, świąteczna, z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szynka pieczona, świąteczna, z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Szynka pieczona z jabłkami a wcześniej zamarynowana w przyprawach, podana z sosem z czerwonego wina i bulionu, to przepis iście królewski. Tak podamy szynkę na specjalne okazje: święta, uroczystości, czy proszony obiad.

Składniki

  • 1 i 1/2 szynki
  • 4 jabłka
  • po szklance bulionu i czerwonego wina
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majeranku
  • po kilka goździków i ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć 2 łyżeczkami soli i łyżeczką cukru.

  • Goździki i jałowiec utłuc w moździerzu. Przyprawami posypać mięso. Oprószyć je łyżką majeranku.

  • Włożyć do garnka, obciążyć np. deseczką i odstawić na dobę.

  • Po tym czasie szynkę opłukać i osuszyć. Ułożyć w posmarowanej smalcem brytfance. Piec około 2 godzin w 180oC. W trakcie pieczenia polewać bulionem wymieszanym z winem.

  • Sparzyć rodzynki. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Posypać jabłka pozostałym majerankiem i włożyć razem z rodzynkami do brytfanki na 10 minut przed końcem pieczenia.

  • Gotową szynkę wyjąć.

  • Sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Podawać do gorącej pieczeni.