Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Święcelnik to  wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną Wędzonką ze Śląska lub kiełbasą lub frankfuterkami. 

„Ślōnskie szpecyjały” to produkty już od ponad 35 lat sygnowane nazwiskiem Berger - rodzinną firmą związaną ze śląskim miastem Rydułtowy. Doskonała znajomość niepowtarzalnego smaku domowych wędzonek zaowocowała kolejnym tradycyjnym wyrobem w ofercie marki. Wędzonka ze Śląska (31,90 zł/kg) to wędlina z szynki dolnej zrazowej, przygotowywana według tradycyjnej śląskiej receptury.

Wędzonka ze Śląska marki Berger wytworzona jest z szynki dolnej zrazowej, czyli najszlachetniejszego mięśnia szynki. Dodatkowo Wędzonka ze Śląska charakteryzuje się soczystością, którą zawdzięcza warstwie tłuszczu, będącego nośnikiem wyjątkowego smaku i aromatu. Produkt przyrządzony w zgodzie ze śląską tradycją wędliniarską, pozwala zaoszczędzić czas, który musielibyśmy poświęcić na samodzielne wędzenie domowymi sposobami.

Składniki

  • 1 kg wieprzowej wędzonki od szynki z tłuszczem np. Wędzonki ze Śląska marki Berger

  • 1 kg mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 80 g cukru

  • 0,5 l mleka

  • 4 jajka

  • 100 g drożdży

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże pokruszyć i dodać do ciepłego mleka. Wymieszać z odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

  • Do mąki wlać mleko, dodać resztę cukru, roztrzepane jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatać dodając roztopione i ostudzone masło.

  • Zaczynione ciasto posypać mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

  • Formę lub formy posmarować masłem.

  • Wędzonkę pokroić w kostkę.

  • Ciasto po wyrośnięciu przebić palcami i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć wędliny i zwinąć w roladę.

  • Ciasto przełożyć do formy. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jakiem.

  • Piec przez około 60 minut w temp. 180°C.

Ocena: 5