Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis nie tylko na Wielkanoc

2023-04-07
Święcelnik - śląski chleb nadziewany wędzonką: przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Święcelnik to  wielkanocna potrawa, rodem ze Śląska. Jak sama nazwa wskazuje, że to specjalne ciasto wkładane do kosza ze święconką. Ciasto chlebowe nadziewa się pokrojoną wędzonką,  kiełbasą lub frankfuterkami. 

Regionalne potrawy zazwyczaj stanowią wielki hit na świątecznych stołach, bo przygotowuje się jej najczęściej tylko raz w roku, na konkretną okazję. Polecamy kultywowanie tradycji kulinarnej i przygotowywanie ich - bo to jest ważny element naszej tożsamości kulturowej. A poza tym większość tych specjałów to dania kuchni prostej, niedrogiej, choć odświętnej. Czasem wymagają co prawda nieco więcej pracy, ale dla przyjemności można się zaangażować mocniej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowej wędzonki od szynki z tłuszczem
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 4 jajka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże pokruszyć i dodać do ciepłego mleka. Wymieszać z odrobiną cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Do mąki wlać mleko, dodać resztę cukru, roztrzepane jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatać dodając roztopione i ostudzone masło.
  • Zaczynione ciasto posypać mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • Formę lub formy posmarować masłem.
  • Wędzonkę pokroić w kostkę.
  • Ciasto po wyrośnięciu przebić palcami i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć wędliny i zwinąć w roladę.
  • Ciasto przełożyć do formy. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jakiem.
  • Piec przez około 60 minut w temp. 180°C.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne