Przepisy na Wielkanoc: zupa chrzanowa

2021-03-29
zupa chrzanowa
Autor: thinkstockphotos.com Zupa chrzanowa to smaczna konkurencja dla wielkanocnego żurku
łatwy
50 min
4

Żurek to bez wątpienia król wśród zup wielkanocnych, ale w tegoroczne święta proponujemy zastąpić go równie smaczną i tradycyjną zupą chrzanową, której ostry i lekko kwaskowaty smak idealnie wkomponuje się w dania wielkanocne.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek chrzanu ze słoika
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200-300 g ziemniaków
  • ok. 150 ml wytrawnego wina białego
  • 150 ml bulionu z kury
  • 3 łyżki masła
  • pojemnik śmietany kremówki (250 ml)
  • 2 łyżki soku z limetki
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • pęczek rzodkiewki i szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozpuszczamy masło, do którego wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut.
  • Dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy i dolewamy wino i zwiększamy ogień.
  • Kiedy połowa wina odparuje dodajemy bulion, 2 szklanki wody i śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy około pół godziny.
  • Na koniec dodajemy sok z limetki i wszystko miksujemy.
  • Do gładkiego kremu dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.
  • Rzodkiewki myjemy i kroimy na plastry, szczypiorek siekamy.
  • Gotową zupę chrzanową podajemy w miseczkach. Obsypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!