Babka szafranowa - wielkanocne przepisy [WIDEO]

Babka szafranowa - wielkanocne przepisy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Babka szafranowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Oto tradycyjny przepis na drożdżową babkę szafranową z dodatkiem wanilii i rodzynek. Aby tradycji stało się zadość wypiek powinien być udekorowany polewą mleczno-waniliową. Wypróbuj ten niezwykły przepis na Wielkanoc.

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 2 szklanki cukru (jedną zostawić do polewy)

  • 18 dag masła ( 3 dag zostawić do polewy)

  • 15 żółtek

  • 2 białka

  • 2,5 szklanki mleka (0,5 szklanki zostawić do polewy)

  • 5 dag drożdży

  • 1/2 laski wanilii

  • 10 dag rodzynków

  • szczypta szafranu

  • 50 ml spirytusu

  • sól tłuszcz i bułka tarta do formy

  • cukier wanilinowy (do polewy)

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szafran na dwa dni przed pieczeniem babki zalej spirytusem. Przykryj i odstaw w spokojne miejsce.

  • Szklankę mleka zagotuj, rozprowadź w nim połowę mąki. Przestudź.

  • Drożdże rozpuść w dwóch szklankach mleka, wlej do zaparzonego ciasta, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 

  • Żółtka utrzyj z cukrem do powstania piany.

  • Masło rozpuść.

  • Gdy zaczyn podrośnie, dodaj do niego utarte żółtka, masło, resztę mąki i szczyptę soli.

  • Wyrób ciasto.

  • Pod koniec wyrabiania dodaj ziarenka z laski wanilii, rodzynki i spirytus z szafranem.

  • Pianę z dwóch białek ubij i połącz z ciastem.

  • Formę do pieczenia babki posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką.

  • Napełnij do połowy wysokości wyrobionym ciastem.

  • Odstaw do wyrośnięcia.

  • Gdy podwoi objętość, wstaw do gorącego piekarnika.

  • Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Składniki polewy zagotuj na małym ogniu. Mieszaj, aż polewa zgęstnieje.

  • Polej nią upieczoną, przestudzoną babkę wyjętą z formy.

Ocena: 5