Babka piaskowa - biszkoptowa wersja tradycyjnej baby wielkanocnej [WIDEO]

Babka piaskowa - biszkoptowa wersja tradycyjnej baby wielkanocnej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Przygotowanie świątecznej babki drożdżowej pochłania sporo czasu. Z powodzeniem możesz ją zastąpić babką piaskową własnoręcznego wypieku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tradycyjne baby wielkanocne pieczone są z ciasta drożdżowego. Jednak przygotowanie baby drożdżowej zajmie nam dużo czasu. Możemy go zaoszczędzić, przygotowując babkę wielkanocną z ciasta biszkoptowego. Jest równie smakowita i pachnąca jak ta tradycyjna. Sprawdź, jak zrobić babkę piaskową.

Składniki

  • 5 jajek

  • 1 szkl. maki pszennej

  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

  • 1 szkl. cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 kostka masła lub margaryny

  • cukier wanilinowy

  • polewa czekoladowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło ucieramy z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa dodajemy kolejno jajka, ciągle mieszając.

  • Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Formę do babki natłuszczamy (można użyć masła). Wlewamy ciasto i pieczemy około godziny.

  • Polewę przygotowujemy według przepisu (obecnie wystarczy kupić gotową i podgrzać ją w gorącej wodzie). Polewamy ostudzoną babkę. Zamiast polewy możemy przygotować lukier utarty z 1 białka, 1 łyżki soku z cytryny i niepełnej szklanki cukru pudru.

Ocena: 5