Torcik tiramisu w kształcie serca - przepis walentynkowy deser

Torcik tiramisu w kształcie serca - przepis walentynkowy deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort tiramisu w kształcie serca - idealny deser na walentynki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na tiramisu w kształcie serca - romantyczny deser, który możesz przygotować jako słodkie zwieńczenie walentynkowej kolacji. Sprawdź, jak zrobić tort tiramisu, by twoja druga połówka rozpłynęła się z rozkoszy! Oto przepis na wyborny torcik walentynkowy tiramisu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 80 g mąki
  • 100 g cukru
  • 6 jajek
  • Krem:
  • 750 g serka mascarpone
  • 200 g masła
  • 10 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • Poncz:
  • 500 ml wody
  • 150 ml likieru amaretto
  • 20 ml spirytusu
  • 40 g kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesianą mąkę dodajemy do jajek utartych z cukrem na gładką masę.

  • Wylewamy masę do nasmarowanej masłem tortownicy i wkładamy do nagrzanego (180 stopni C) piekarnika, pieczemy 40 minut.

  • Wystudzone ciasto kroimy w poprzek na trzy części i nasączamy ponczem.

  • Żółtka ucieramy z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodajemy, cały czas mieszając, serek mascarpone.

  • Kremem przekładamy biszkopty. Tort posypujemy kakao.