Torcik tiramisu w kształcie serca - przepis walentynkowy deser

Torcik tiramisu w kształcie serca - przepis walentynkowy deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort tiramisu w kształcie serca - idealny deser na walentynki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na tiramisu w kształcie serca - romantyczny deser, który możesz przygotować jako słodkie zwieńczenie walentynkowej kolacji. Sprawdź, jak zrobić tort tiramisu, by twoja druga połówka rozpłynęła się z rozkoszy! Oto przepis na wyborny torcik walentynkowy tiramisu.

Składniki

  • Biszkopt:

  • 80 g mąki

  • 100 g cukru

  • 6 jajek

  • Krem:

  • 750 g serka mascarpone

  • 200 g masła

  • 10 żółtek

  • 100 g cukru pudru

  • 50 g cukru waniliowego

  • Poncz:

  • 500 ml wody

  • 150 ml likieru amaretto

  • 20 ml spirytusu

  • 40 g kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesianą mąkę dodajemy do jajek utartych z cukrem na gładką masę.

  • Wylewamy masę do nasmarowanej masłem tortownicy i wkładamy do nagrzanego (180 stopni C) piekarnika, pieczemy 40 minut.

  • Wystudzone ciasto kroimy w poprzek na trzy części i nasączamy ponczem.

  • Żółtka ucieramy z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodajemy, cały czas mieszając, serek mascarpone.

  • Kremem przekładamy biszkopty. Tort posypujemy kakao.