Pokrzepiające tosty francuskie z morelami w miodzie

2021-03-29
Pokrzepiające tosty francuskie z morelami w miodzie
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

To propozycja dla tych, których walentynkowa randka niespodziewanie okaże się kolacją ze śniadaniem. Kilka kromek pieczywa może szybo zamienić się w poemat na talerzu.

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczkę cukru pudru
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 morele
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wpij do naczynia i roztrzep je dokładnie widelcem, a następnie dodaj mleko, wanilię i cukier puder.
  • Kromki pieczywa zanurzaj w masie jajecznej i usmaż na rozgrzanym maśle na złoto z obu stron.
  • Zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Morele przekrój na pół i usuń pestki. Miód rozgrzej na patelni i połóż na nim morele skórką do góry na kilka chwil.
  • Tosty podawaj z rozprażonymi na miodzie morelami.